Resepi Sotong Celup Tepung Simple and Rangup

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera sume kawan terbaik. Semoga kawan sume healthy always everyday yer and selalu peroleh rezeki berganda lagi berkah. Kali ni saya nak izin berkongsi again. Pasti kongsi resepi yang sedap and menyelerakan yer. Resepi guna lauk pon boleh or guna camilan pon sedap. Yap apa tu? Iaitu resepi sotong celup tepung yang sedap and menyelerakan sangat and rangup. Resepi sotong celup tepung ni merupakan resepi yang bahan utama iaitu sotong yang dipotong suai selera kawan. And add bahan seperti tepung beras, tepung jagung and sebuk kunyit lanjut digoreng. Pasti sedap nyerrr. So kalau kawan cantik nak try sila sedia bahan bahan respei bawah ni and langsung sahaja semak cara cara membuat resepi sotong celup tepung sedap and menyelerakan lagi rangup sangat ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Sotong Celup Tepung Simple and Rangup

Bahan bahan Sotong Celup Tepung

  • 1 kg sotong sederhana besar(potong bulat2 dan toskan airnya hingga kering)
  • 1 cawan tepung gandum.
  • 1/2 cawan tepung jagung.
  • 1/4 cawan tepung beras.
  • 1 sudu teh serbuk kunyit.
  • 1 sudu teh garam halus.
  • 1 sudu teh serbuk lada putih.
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam.
  • 1 biji telur
  • Minyak utk menggoreng.

Resepi lain : Resepi Ayam Goreng Uncle Bob Sedap Sangat and Simple

Cara cara Membuat

  1. Awal mula kawan cantik campurkan tepung gandum, tepung jagung,tepung beras,serbuk kunyit,garam dan lada putih serta lada hitam dalam mangkuk. Gaul sehingga tepung semua mesra dgn bahan2 tu.
  2. Kemudian tepung yg dicampur bahan tadi bahagi dua, kemudian pecahkan telur dan gaul sehingga telur mesra dgn tepung. Masa ni nampak tepung macam doh, jangan ditambah air tau,tak apa nanti bila dimasukan sotong, air sotong akan keluar dan ia seperti gambar diatas. Sebelum tu garamkan dulu sotong bersama sedikit lada sulah, barulah digaul sotong tu dgn tepung tadi.
  3. Panaskan minyak yg banyak supaya tenggelam sotong masa digoreng. Masa panaskan minyak ni pastikan minyak betul2 panas sewaktu menggoreng nanti.
  4. Celup sotong ke dalam tepung lebihan tadi. Gaul sepotong-sepotong jarak-jarak, jangan digaul sekali banyak
  5. Masukkan sotong yg telah dicelup tepung , satu-satu dan jarakkan supaya tidak melekat.
  6. Guna api yg sederhana masa menggoreng supaya sotong tidak meletop masa menggoreng.
  7. Apabila dah kekuningan serta masak, angkat dan toskan dalam penapis seperti gambar, jangan toskan dalam tisu nanti lemau.
  8. Kemudian alihkan pula sotong yg dari tapisan ke pinggan kaca yang lain. Ulang langkah 4 hingga 7 sehingga sotong habis digoreng.
  9. Dah habis sume Sotong Celup Tepung Sedia dihidang bersama menu lain.

source : cahayahidupku2569

Rangup sangat resepi sotong celup tepung ni. But kalau kawan goreng sotong terlalu matang nak berbeza rasanya. Keran atu perlu trial and eror. Resepi ni elok dimakan bersama nasi putih as lauk and add pulak hiasan seperti sayur tomato yang sihat untuk jantung and sos cili api. Sedap terbaik. Oke sekian kongsi resepi sotong celup tepung sedap and rangup ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Hainan Kukus Sedap Sangat

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.