Resepi Sardin Roll Frozen Sedap Best and Simple

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan terbaik nan cantik hati and paras nya. Apa khabar hari ni? semoga sihat selalu yer. Kesihatan bersumber dari pikiran and apa yang kita makan and olahbadan pasti nya. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi sardin roll frozen sedap and lazat lagi mudah. Rakan kat sini ada tak yang gemar sardin roll frozen ni? Wajib cuba yer if you gemar makan sardin roll frozen tu. Resepi sardin roll frozen merupakan resepi like kuih but in inti ada bahan sardin yang membuat sedap and lazat. Bahan bahan resepi seperti bawah ni yer. Kalau rakan cantik nak cuba sila sedia bahan bahan resepi and semak cara cara membuat resepi sardin roll frozen sedap and menyeleran ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Sardin Roll Frozen Sedap Best and Simple

Bahan bahan Sardin Roll Frozen

Bahan inti sardin

  • 1 tin besar sardin
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 biji cili merah dicincang
  • 1 labu bawang besar didadu
  • 1 sudu makan jus limau nipis
  • sedikit minyak utk menumis
  • garam dan gula secukup rasa

Cara cara Membuat

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawabg putih hingga wangi.
  2. Masukkan sardin dan sosnya.
  3. Tambahkan jus limau nipis. Kacau sebati.
  4. Hancurkan isi sardin, masukkan cili hiris dan bawang. Kacau.
  5. Perisakan dgn gula dan garam.
  6. Masak hingga kering.
  7. Angkat dan sejukkan.

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Udang Sedap dan Mudah

Bahan doh kulit

  • 500g tepung gandum
  • 150g marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 110 ml air sejuk

Cara cara Membuat

  1. Satukan tepung gandum,gula,garam dan marjerin. Gaul sehingga jadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan telur. Gaul sebati.
  3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut dan licin.
  4. Jika keras, tambahkan sedikit lagi air.
  5. Bahagikan doh kepada bebola doh kecil seberat 25g setiap satu.
  6. Ambil satu doh kecil. Canai nipis.
  7. Kelar bahagian atas secara memanjang.
  8. Letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yg tidak dikelar.
  9. Gulung dan tarik bahagian sisi doh.
  10. Buat sehingga habis.
  11. Panaskan minyak. Goreng sehingga kuning keemasan atau sehingga masak.
  12. Angkat dan toskan.
  13. Sardin roll frozen sedia utk dinikmati.

 

source : aimzfi

Sedap and mudah yer cara membuat resepi sardin roll frozen ni. So rakan cantik try at home yer. Supaya tak tebal kulit sardin ni rakan must buat bebola yang lebih kecik yer. Kalau nak tebal rakan add sahaja berat bebola nya. Resepi ni elok sangat untuk teman saat menjelang petang saat menunggu hubby plg keje. hehe. Oke sekian kongsi resepi sardin roll frozen sedap and mudah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba rakan cantik terbaik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Johor Best Sedap nya

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.