Resepi Sambal Nasi Lemak Sedap Pedas Manis

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik and sehati. Nak try resepi apa sahaja hari ni? Dah have idea tak pasal resepi yang nak kawan cantik try? Kalau takde idea boleh semak resepi yang nak saya kongsikan ni. Kali ni saya nak izin untuk berkongsi resepi sambal nasi lemak pedas sedap. Resepi sambal nasi lemak ni merupakan bahagaian dari resepi nasi lemak yang sedap and menyelerakan. Resepi sambal nasi lemak ni boleh dihidang di pelbagai resepi nasi lemak. Pasti kawan dah know resepi nasi lemak tu banyak sangat macamnya seperti resepi nasi lemak kelantan, resepi nasi lemak sedap dan wangi and etc. Kesemua tu apa menu sambal nya. So kalau rakan nak try resepi nasi lemak sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi nasi lemak yang sedap. Sambal nasi lemak ni memang sedap kerana dibuat guna bahan bahan seperti ikan bilis goreng, asam jawa and etc. Sila kawan semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu kawan cantik semak pulak cara cara membuat resepi sambal nasi lemak ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Sambal Nasi Lemak Sedap Pedas Manis

Bahan-bahan Resepi Sambal Nasi Lemak

  • segenggam Ikan bilis goreng
  • 20 tangkai cili kering-direndam dengan air panas dan dikisar kering
  • asam jawa sebesar ibu jari-dibancuh dengan sedikit air
  • 7 ulas bawang merah kecik-dihiris dan dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering
  • 1/2 inchi belacan (kalau tak suka jangan letak)
  • Gula , garam dan secubit serbuk perasa

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Simple and Sedap

Cara cara Membuat

  1. Panaskan minyak, tumis bawang kisar hingga agak garing-guna api sederhana
  2. Tumis cili kisar hingga pecah minyak-tumis agak lama-guna api sederhana
  3. Masukkan belacan-tumis lagi
  4. Masukkan air asam jawa-Pastikan mengunakan api perlahan dan sentiasa mengacau hingga sambal menjadi pekat
  5. Masukkan lebih kurang dua sudu besar gula-kacau sekejap
  6. Masukkan garam dan secubit perasa-seimbangkan rasa
  7. Sebelum angkat masukkan ikan bilis goreng

source : iniblogcikinadodocheng

Mudah sangat yer bahan bahan and cara cara membuat resepi sambal nasi lemak ni. Pasti la kawan bisa buat at home and hidang bersama nasi lemak yang kawan or family suka. Kalau kawan cantik nak try resepi lain seperti nasi kerabu or nasi lain sila guna pencarian kat blog ni yer untuk peroleh resepi yang kawan cantik suka. Oke sekian kongsi resepi sambal nasi lemak sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik.

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.