Resepi Sambal Nasi Ayam Penyet Asli Sedap nya

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and Salam Sejahtera rakan sume. Semoga rakan sume healthy always yer and dipermudah segala urusan kat dunia ni. Rakan dah pernah try sambal yang sedap like sambal nasi ayam penyet? Pasti rasa tu pedas and sedap sangat yer. Bisa tak rakan buat at home? Kalau tekde bisa buat nya sila simak resepi yang nak saya kongsikan ni ialah resepi sambal nasi ayam penyet yang sedap best. Resepi sambal nasi ayam penyet ialah resepi cili yang dihidang bersama nasi ayam but di tuang kat atas ayam seolah olah penyet gitu. Actually sambal ni bermula from ayam penyet jawa, ada jawa timur and jawa tengah tepat nya solo, ada pulak karya chef master kita iaitu resepi nasi ayam penyet sheila rusly and resepi nasi ayam penyet azie kitchen yang lazaat and sedap sangat. Sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi chef master tu. Untuk rakan cantik yang nak try sambal penyet sila semak bahan bahan yang diperlukan yer seperti cili kering and etc. Lepas sume bahan yang diperlukan tersedia rakan cantik simak pulak cara cara membuat nya yer. Jom semak resepi sambal nasi ayam penyet yang sedap and lazat.

Resepi Sambal Nasi Ayam Penyet Asli Sedap nya
Resepi Sambal Nasi Ayam Penyet

Bahan-bahan Sambal

  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Bahan-bahan Ayam

  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Kuning Simple tapi Sedap

Bahan-bahan Nasi

  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

Cara-cara Membuat

Cara Sambal

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api.
  4. Angkat dan ketepikan.
  5. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  6. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  7. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  8. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  9. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Cara Ayam Penyet

  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Cara Sup

  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Cara Nasi

  1. Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.

source : baca

Memang la tak mudah jika buat nasi ayam penyet lengkap dengan ayam and nasi nya. But kalau rakan cantik nak yang simple buat sahaja sambal ja seperti cara diatas. Oke sekian kongsi resepi sambal nasi ayam penyet sedap ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik and terbaik :3

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Noxxa Simple and Sedap Sangat

 

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.