Resepi Sambal Cili Nasi Kerabu Sedap Pedas

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik nan terbaik. Semoga badan yang healthy selalu bersama kawan sume. Kawan dah makan or masak apa sahaja hari ni? Semoga sume makan yang kawan makan berfaedah yer baik untuk badan or kulit kawan yang halus and lembut sangat. Kerana memang makan apa apa ialah suatu faktor yang urgent untuk kulit yang healthy. Oke kali ni saya nak izin berkongsi resepi sambal cili nasi kerabu sedap pedas. Untuk kawan yang gemar makan pedas pasti dah know faedah pedas untuk kesihatan kulit. Mengencangkan tak buat kendur kulit mu kawan. Resepi sambal cili nasi kerabu ni pasti dihidang bersama nasi kerabu and bahan lain yang menganngi banyak faedah kesihatan. Nasi kerabu pon banyak variasi nya seperti resepi nasi kerabu golok, resepi nasi kerabu kedah and etc. Sila guna pencarian if kawan cantik nak cuba resepi tu. But kalau kawan nak try resepi sambal cili nasi kerabu sila semak bahan bahan and cara cara membuat resepi ni yer. Jom semak resepi sambal cili nasi kerabu sedap pedas ni.

Resepi Sambal Cili Nasi Kerabu Sedap Pedas

Bahan bahan Resepi Sambal Cili Nasi Kerabu

Bahan Nasi

  • Masak beras seperti biasa. Masukkan bunga telang dan kacau kacau bagi rata warnanya, jika mahukan nasi kerabu berwarna biru. Saya hanya memasukkan pewarna biru dan daun limau purut. Jika suka boleh juga masukkan 1 batang serai ketuk.

Bahan Kuah Tumis

  • Santan
  • 7 ulas bawang merah
  • 1/2 labu bawang putih
  • 3 bawang besar
  • 15 cili kering
  • 1 cm halia
  • 1 serai – ketuk
  • 1 asam keping
  • 2 sb gula
  • Sedikit gula melaka
  • 2 sb budu
  • Garam (kena rasa masin dulu)

Cara cara Membuat

  1. Blend semua bahan di atas kecuali serai diketuk. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
  2. Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, budu dan gula.
  3. Jika menggunakan budu, dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam. Masak sehingga pecah minyak.

Tips

  • Kuah tumis biar ada rasa masin masin sikit. Kuah tumis sedap disediakan lebih awal dan mesti agak pekat. Kalau makan pagi, disediakan disebelah malamnya.

Bahan Sambal Kelapa

  • 1 Ikan kembung – rebus & ambik isi
  • 1/2 biji kelapa parut – goreng
  • 4 bawang merah
  • 2 batang serai
  • Garam dan gula dan sedikit lada hitam

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Kunyit Sedap Menyelerakan

Cara cara Membuat

  1. Goreng kelapa dan semua bahan didalam kuali, sentiasa kacau supaya tidak hangit. Tumbuk bahan goreng tadi kalau perlu, kalau nak cepat tak tumbuk pun ok jugak, campurkan garam dan gula dan lada hitam.

Bahan Ulam ulaman

  • Kacang panjang
  • Kubis
  • Timun
  • Daun kesum
  • Bunga kantan
  • Bawang besar
  • Kacang botol
  • Taugeh
  • Hiris halus kesemua ulam ulaman.

Bahan Sambal Cili

  • Cili padi
  • Cuka
  • Garam
  • Gula
  • Sambal cili adalah wajib jika tak dibuat kuah tumis.

Bahan Lauk pauk

  • Telur masin
  • Ikan rebus goreng celup tepung
  • Daging bakar
  • Ayam goreng
  • Keropok atau keropok lekor

Bahan Solok lada

  • Beberapa biji lada merah atau hijau dibuang biji
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 3 ekor ikan kembung ambik isi
  • 5 biji bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 5 biji cili padi
  • sedikit lada hitam
  • garam dan gula secukupnya

Cara cara Membuat

  1. Tumbuk semua bahan – bahan kecuali cili besar, rasa lah ikut kesesuaian keluarga masing-masing, sumbatkan bahan tumbuk didalam lada besar tadi dan kukus lah sehingga masak

Cara cara Penyediaan

  1. Letakkan nasi di dalam pinggan.
  2. Masukkan ulam ulaman, sambal kelapa, kuah tumis, budu dan sambal.
  3. Akhir sekali, letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, dan solok lada.
  4. Resepi Sambal Cili Nasi Kerabu sedia untuk di santap.

source : nooriahnaim

Sedap nyerrr resepi sambal cili nasi kerabu ni. Pantas dihidang dalam majlis yang ada at home. Or kawan try untuk masakn di penghujung minggu untuk dimakan bersama family terkasih or tetamu at home. Oke sekian kongsi resepi sambal cili nasi kerabu sedap pedas ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Seafood Sedap Best

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.