Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Sedap Terbaikk

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik. Semoga bonda sume sihat selalu and peroleh rezeki berlimpah lagi berkah and selalu berjaya pulak. Bonda nak masak apa hari ni? Kalau takde idea boleh semak resepi yang nak saya kongsikan ni. Iaitu resepi nasi tomato sheila rusly sedap terbaik and simple. Resepi nasi tomato sheila rusly merupakan resepi tomato karya chef master sheila rusly yang dah faomus kerana karya yang sedap and simple. Keran karya sanga chef ni sangat sedap and mudah so bonda try at home yer. Sila bonda sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni and semak pulak cara cara membuat resepi nasi tomato sheila rusly sedap sangat and menyelerakan.

Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Sedap Terbaikk

Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras (dibersihkan dan toskan)
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 160 gm tomato puree (dalam tin)
  • 190 gm minyak sapi (boleh guna 8 sudu besar marjerin)
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 1,8 L air kiub pati ayam

Bahan kisar

  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 hiris halia

Cara cara Membuat

  1. Cairkan minyak sapi dan tumis rempah-rempah selama 1-2 minit dengan api sederhana.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menumis hingga masak.
  3. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
  4. Kecilkan api dan tuang tomato puree, biarkan mendidih perlahan.
  5. Masukkan beras dan kacau rata selama 1-2 minit.
  6. Masukkan air rebusan kiub pati ayam dan garam secukup rasa, biarkan meresap ke dalam beras.
  7. Kecilkan api dan tanak nasi dengan bertutup hingga masak.

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Seafood Sedap Best

Bahan-bahan Ayam Masak Merah

  • 1 ekor ayam (dicuci bersih)
  • 1 labu bawang (dipotong gelang)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • garam dan gula secukupnya
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit

Bahan kisar

  • 15 tangkai cili kering (dikisar)
  • 4 biji tomato (dipotong baji)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 inci halia (dikisar)

Cara cara Membuat

  1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng hingga masak.
  2. Tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.
  3. Masukkan ayam, sos tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
  4. Gaul hingga sebati dan padamkan api.

Bahan-bahan Acar Timun

  • 2 biji timun (dibuang kulit dan potong kecil)
  • 1 biji nenas (dibuang kulit dan potong kecil)
  • 4 biji cili padi (dihiris)
  • 1 batang cili hijau (dipotong mancis)
  • 1 batang lobak merah (dipotong mancis)
  • 2 labu bawang besar (dihiris)
  • 10 camca besar cuka masakan
  • garam dan gula secukup rasa

Cara cara Membuat

  1. Satukan timun dan nenas ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan lobak merah, cili padi dan cili hijau.
  3. Tambahkan cuka masakan dan gaul semua bahan hingga rata.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Cara cara Penyediaan

  1. Nasi tomato platting kat pinggan bersama ayam masak merah and acar timun.
  2. Sedia dihidang

source : mohonclashh

Sedao terbaikk resepi nasi tomato sheila rusly ni. Pantas la menjadi kegemaran banyak keluarga. Selai tu resepi ni dah sangat lengkap kerana ada tomato yang sihat untuk jantung and timun yang baik untuk menurunkan tekanan darah. Oke sekian kongsi resepi nasi toamto sheila rusly sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube 😀

Resepi lain : Resepi Sotong Celup Tepung Simple and Rangup

Incoming search terms:

About the author: admin

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.