Resepi Nasi Minyak Azlita Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan sume. How your activity today? Semoga berbuah manis yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi minyak azlita sedap and sangat menyelerakan. Resepi nasi minyak azlita ni merupakan varian resepi nasi minyak yer. Kawan tahu tak resepi nasi minyak tu banyak macam and versi. Ada nasi minyak beras biasa and nasi minyak guna beras basmathi yang nak saya kongsikan ni. Selain tu suai dengan maps pon ada seperti nasi minyak kelantan yang sedap and mudah cara membuat nya. Resepi nasi minyak ni masak guna bahan seperti beras basmathi, susu cair and etc. Bahan lengkap kat bawah yer. Kalau kawan nak try at home sila sedia bahan bahan tersebut yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi minyak azlita sedap and mudah lagi menyelerakan ni. Jom semak resepi nya

Resepi Nasi Minyak Azlita Sedap Best

Bahan bahan Nasi Minyak Azlita

  • 3 cawan beras basmathi
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan kismis
  • 2 helai daun pandan, siat 2 dan simpul
  • 1 batang serai di titik
  • 1 inc halia di hiris kasar
  • 4 ulas bawang merah di hiris
  • 2 ulas bawang putih di hiris
    2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu besar minyak jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh maggi secukup rasa
  • Pewarna kuning telur

Bahan bahan Rempah tumis

  • 2 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum cengkit
  • 3 biji pelaga

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Sambal Sotong Sedap Best

Cara cara Membuat

  1. Masukkan minyak sapi dan minyak jagung dalam periuk
  2. Tumiskan bahan tumis daun pandan dan serai hingga harum
  3. Masukkan bawang hiris, bawang putih hiris dan halia
  4. Masak hingga harum baunya
  5. Masukkan susu cair
  6. Masukkan air secukupnya
  7. Masukkan kismis
  8. Perasakan dengan garam
  9. Tambahkan maggi cukup rasa jika suka
  10. Kacar rata
  11. Masukkan beras basmathi
  12. Tutup periuk dan biarkan nasi tanak
  13. Bila nasi sudah setengah masak, ambil chopstick dan buat lubang kecil
  14. Letakkan 1 titis pewarna kuning telur di setiap lubang
  15. Tutup semula periuk dan biarkan nasi di tanak sepenuhnya
  16. Bila nasi dah tanak gemburkan nasi biar warnanya sekata
  17. Nasi minyak azlita sedia dihidang

source : norazlitaaziz

Hurm sedap aroma resepi nasi minyak azlita ni. Pasti sedap pulak rasa nya. So kawan try at home yer. Resepi ni elok dihidang saat breakfast untuk add semangat pagi. Kerana memang breakfast tu sangat elok untuk kesihatan badan sampai tengah hari. Oke sekian kongsi resepi nasi minyak azlita sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Thai Sedap Best

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.