Resepi Nasi Lemak Utara Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik and terbaik. Semoga bonda sume sihat selalu yer and anak bonda pon healthy always and peroleh apa apa yang ia cita semasa ni. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi karya chef Hanieliza ialah resepi nasi lemak utara sedap best and menyelerakan. Resepi nasi lemak utara ialah resepi nasi yang dimasak guna bahan bahan seperti beras basmathu, halia, bawang merah, pandan and etc. Pasti sedap sangat resepi ni kerana memang menjadi feveret banyak keluarga kat Melayu. Kalau bonda cantik nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas sume bahan yang diperlukan ada bonda semak cara cara membuat resepi nasi lemak utara sedap and mudah lagi menyelerakan ni.

Resepi Nasi Lemak Utara Sedap Best

Bahan-bahan Resepi Nasi Lemak Utara

  • 3 cawan beras basmathi (cuci bersih, rendam 30 minit & toskan)
  • 1 inci halia – dihiris
  • 2 biji bawang merah – dihiris
  • 1 helai daun pandan – disimpul
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1 sudu makan halba
  • 1 batang serai – dititik
  • 1/4 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 sudu makan marjerin
  • Garam secukup rasa

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Paprik Simple and Sedap

Cara cara Membuat

  1. Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit. Toskan.
  2. Panaskan marjerin di dalam periuk. Tumiskan halia, bawang merah dan daun pandan sehingga layu.
  3. Masukkan air dan santan. Masakkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan beras, halba, serai, serbuk kunyit dan garam. Gaul rata dan tutup api.
  5. Alih kan periuk ke dalam Rice Cooker. Masakkan seperti nasi lemak biasa.
  6. Bila dah masak, gemburkan nasi dengan chopstick/garfu. Tutup suis Rice Cooker untuk mengelakkan nasi berkerak.
  7. Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis ataupun sambal sotong, timun, telur rebus dan ikan bilis goreng.

source : intaidapurfha

Hurm menyelerakan sangat resepi nasi lemak utara ni. Pantas sahaja saat uncle bawa makanan ni untuk my family lahap sangat makan nasi lemak utara ni. Sedap resepi ni tak kalah dengan resepi nasi lemak sedap dan wangi and resepi nasi lemak kelantan. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak utara sedap and menyelerakan lgai simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik and terbaik lagi mulia 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.