Resepi Nasi Lemak Tanpa Santan Best Sedap nya

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda and kawan terbaik. Dah perbuat kebaikan apa sahaja hari ni? Semoga semua kebaikan yang bonda and kawan perbuat nak bertuai ke diri pribadi anda. Aamiin. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi lemak tanpa santan yang sedap and menyelerakan. Resepi nasi lemak tanpa santan merupakan resepi nasi lemak yang berbeza dari biasanya kerana tak guna santan pada bahan resepinya. Untuk bonda and kawan yang nak try sila sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni yer, Lepas tu langsung sahaja semak cara cara membuat resepi nasi lemak tanpa santan sedap and mudah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Tanpa Santan Best Sedap nya

Bahan bahan Nasi Lemak Tanpa Santan

  • 2 Cawan Beras
  • 3 Cawan Air
  • 1 Cawan Susu
  • 3 Helai Daun Pandan
  • 2 Sudu Minyak Kelapa Dara (Optional)
  • 1 Sudu Besar Minyak Masak
  • 2 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
  • 2 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
  • Sehiris Halia
  • Rempah Empat Sekawan
  • Garam Secukup Rasa

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Planta Sedap Menyelerakan

Cara-Cara Membuat 

  1. Permulaan seperti biasa panaskan minyak masak dan tumis rempah empat sekawan.
  2. Masukkan halia, bawang putih dan bawangkecil, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan beras yang telah dicuci bersih kedalam rice cooker.
  4. Masukkan secawan susu, tiga cawan air dan daun pandan.
  5. Masukkan bahan yang telah ditumis kedalam rice cooker.
  6. Masukkan garam serta minyak kelapa dara dan kacau rata.
  7. On rice cooker dan biarkan ianya masak sendiri.
  8. Dah masak and nasi lemak tanpa santan sedia dihidang bersama ulam and menu lain.

Tips

  • Minyak kelapa dara tu optional. Kalau ada, rasanya lebih kick sama macam masak menggunakan santan. Kalau tak ada pun tak boleh juga. Untuk susu boleh gunakan susu segar atau susu tepung yang dibancuh. Boleh juga guna krimer sejat, tapi kurang sihat, baik guna santan aje kalau macam tu 😉

source : buatwanita

Sedap best la resepi nasi lemak tanpa santan ni. So bonda and kawan try at home yer. And kongsikan hasil kat kolom komentar. Tak perlu malu kerana saya pon tak pandai masak memasak. Hanya saya gemar cuba pelbagai resepi and kongsi kat blog ni. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak tanpa santan sedap and mudah lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan and bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Pakistan So Delicious 

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.