Resepi Nasi Lemak Sambal Sotong Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik lagi terbaik. Semoga sume today your activity bejalan lancar tanpa halangan satupon and semoga dipermudah segala urusan akhirat nya yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi lemak sambal sotong sedap and menyelerakan sangat. Siapa rakan kat sini yang gemar sambal sotong? Must cuba at home yer. Resepi nasi lemak sambal sotong merupakan resepi nasi lemak biasa but add sambal sotong yang sangat menyelerakan. Untuk rakan yang nak try at home sila sedia bahan bahan seperti bawah ni. Lepas sume bahan ada rakan boleh semak cara cara membuat resepi nasi lemak sambal sotong sedap lagi menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Sambal Sotong Sedap Best

Bahan bahan Sambal Sotong

  • Minyak
  • 1 mangkuk sotong yang telah disiang n dipotong
  • Sebiji bawang besar (half dihiris, n half lagi untuk dikisar)
  • Dua ulas bawang putih
  • Segenggam cili kering (potong, rendam n buang biji)
  • Sedikit belacan (kalau xnak letak belacan boleh diganti dengan udang kering)
  • Sedikit perasa (gula, n perencah megi sesedap rasa)

Cara cara Membuat

  1. Siang sotong n potong ikot size yang korang suka. Bersihkan n rebus dalam periuk asing untuk buang air yang berlebihan dalam sotong. Kalau korang terus letak dalam sambal, nanti sambal korang akan cair. Nk hilangkan air yg ada dalam sotong, so korang kena rebus dulu sotong tu. Jangan rebus lama sangat, nanti jadi liat n xsedap (macam kunyah chewing gum). Dah siap rebus, buang air..
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Kisar bawang merah n masukkan dalam minyak yang panas. Tumis sehingga naik bau.
  3. Kisar cili kering, belacan n bawang putih. N masukkan dalam dalam kuali.
  4. Kacaukan n tumis sampai pecah minyak. Dah agak2 mendidih n pecah minyak, baru masukkan sotong. Jangan plak minyak x pecah lagi hang dh pi boh sotong. Nanti xjadi sambal hang tu.
  5. Lastly masukkan bawang yang dihiris. Kacau n ready to serve!!

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Cili Kering Sedap Sangat

Bahan bahan Nasi Lemak

  • Beras
  • Halia dihiris (halia ni option. Kalau xnk letak halia boleh gak letak daun pandan mcm biasa)
  • Santan
  • 1 sudu garam
  • *sukatan santan n air ikot berapa pot beras yang korang letak. Macam aku, aku masak siap2 untuk makan malam (3 pot beras untuk dua laki bini makan) so santan 1 senduk, n air ikot sukatan biasa.

Cara cara Membuat

  1. Basuh beras sehingga bersih. Letak air mcm biasa.
  2. Masukkan santan, garam n halia yang dihiris.
  3. *Kalau nak lagi lengkaps, tambah la telur rebus, hirisan timun n ikan bilis goreng *

source : loveinyourarms89

Hurm sedap nyerrr and pantas sangat dicuba at home resepi nasi lemak sambal sotong ni. Selain tu mudah pulak cara membuat and bahan bahan resepi ni mudah perolehannya kat pasar. Oya kawan sila explore rasa yer hidang sambal sotong dengan nasi lain seperti nasi goreng or nasi kesukaan rakan kat sini. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak sambal sotong sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Sedap Terbaikk

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.