Resepi Nasi Lemak Royale Kedah Simple dan Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik and terbaik. Rakan dah try resepi apa sahaja hari ni? Pasti hsail memuaskan sangat yer. But kalau tak memuaskan tak perlu bersusah hati kerana masih ada second chance untuk cuba resepi tu again. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi lemak royale kedah yang sedap and simple lagi menyelerakn. Resepi nasi lemak royale kedah ialah resepi nasi lemak but di add banyak macam bahan yang menyelerakan sangat. Kalau rakan nak try sila semak bahan bahan resepi nasi lemak royale kedah bawah ni. Dah selesai sedia bahan rakan cantik semak langsung sahaja cara cara membuat resepi nasi lemak royale kedah simple and sedap lagi menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Royale Kedah Simple dan Sedap

Bahan Resepi Nasi Lemak Royale Kedah

Bahan A

  • 4 pot beras – basuh dan toskan
  • 4 sudu susu pekat manis
  • 400 ml santan
  • 3 helai daun pandan
  • Air secukupnya

Bahan B

  • 5 ulas bawang merah – dimayang
  • 1 inci halia – dimayang
  • Minyak untuk menumis

Bahan C

  • 1 sudu besar halba
  • 1 sudu kecil lada hitam biji
  • 1 inci halia – titik
  • 2 ulas bawang – belah 4
  • Garam secukup rasa.

Resepi lain : Resepi Ayam Kukus Sos Tiram Sedap Sangat and Mudah

Cara cara Membuat

  1. Tumis bahan (B). Bila naik bau, masukkan beras dan susu pekat manis. Kacau hingga sebati. Kemudian, masukkan santan, air secukupnya, daun pandan, bahan (C) dan garam secukup rasa.
  2. Tunggu sehingga nasi masak.

source : resepidapursaya

Mudah sangat yer resepi nasi lemak royale kedah ni. Pantas dicuba at home serta hidang untuk keluarga terkasih. Pasti hujan pujian untuk rakan cantik ni. Selain resepi ni ada pulak resepi lain kat blog ni. So kalau rakan cantik nak try resepi lain sila guna pencarian kat blog ni and peroleh resepi apa apa sahaja yang rakan suka. Selain tu rakan boleh share kalau sedia share resepi ni. And bookmark blog ni untuk peroleh resepi yang sedap and simple tapi menyelerakan. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak royale kedah sedap and simple tapi sedap ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Kerabu Ayam Bakar Sedap Sangat Menyelerakan

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.