Resepi Nasi Lemak Pandan Sedap Best and Mudah

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik lagi terbaik. Dah masak apa sahaja hari ni. Pasti masakan yang sedap and lazat yer. Kalau kawan bersedia berkongsi kat komentar yer. Kali ni saat lelah melanda saya nak cuba berkongsi resepi yang mudah iaitu resepi nasi lemak pandan sedap and mudah. Resepi nasi lemak pandan merupakan resepi yang berwarna hijau and add sambal ikan bilis kat platting. If kawan nak try sila semak bahan bahan yang diperlukan seperti santan, halia and etc. Lepas sume bahan ada kawan do step by step cara cara membuat resepi nasi lemak pandan ni yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Pandan Sedap Best and Mudah

Resepi Nasi Lemak Pandan

Bahan bahan nasi

  • Beras
  • Daun pandan (dikisar dn d ambil airnya)
  • Santan
  • Halia

Cara-Cara Membuat

  1. Masak nasi seprti biasa, masukkn santan dn halia yg telah d cincang. gunakan air pandan 100% tnpa campuran air biasa untk warna yg lebih cantik.

Resepi lain : Resepi Nasi Kerabu Ayam Bakar Sedap Terbaik

Bahan bahan Sambal

  • cili kering (potong kecik2, pastu rendam guna air panas, cuci bersih2, blander, tapis, buang hampas)
  • ikan bilis (blander separuh hancur)
  • bawang holland *
  • bawang putih/merah*
  • cili padi (kalau mau lebih penas, x mau pedas abaikan)*
  • belacan*
  • kayu manis*
  • asam jawa (agak2 jgn bnyk nnti masam)
  • gula melaka (klau xda blh tukar p gula biasa)
  • garam
  • maggie cukup rasa

Cara-Cara Membuat

  1. tumis bahan *
  2. masukkn cili kering, ikan blis, masukkn air asam, agak2 dh kluar mnyk masukk gula, garam n ckup rasa Maggi…

Bahan bahan tambahan

  • Ikan bilis goreng
  • Telur Rebus
  • Timun
  • Kacang Goreng

source : myresepiainunmardhiyyah

Mudah sangat yer cara membuat resepi nasi lemak pandan ni. So kawan try at home yer. Memang la awal buat resepi baru seperti tak de rasa percaya diri. Percaya la memang seperti tu. Kawan must kembangkan percaya diri supaya lazat and menyelerakan hasil resepi nya. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak pandan sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Masak Kurma Simple tapi Sedap Sangat

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.