Resepi Nasi Lemak Pandan Kukus Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam healthy untuk bonda and anak nya sume. Semoga sume anak bonda peroleh apa yang ia cita cita kan and berjaya dalam masa nya. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi lemak pandan kukus sedap and menyelerakan. Bonda kat sini ada tak yang gemar resepi ni? Kalau ada try at home yer and hidang untuk family terkasih. Resepi nasi lemak pandan kukus ialah satu diantara varian resepi nasi lemak. Resepi nasi lemak pandan kukus ni sikik berbeza dengan nasi lemak yang ada seperti resepi nasi lemak ayam berempah, resepi nasi lemak tanpa santan and etc kerana memang sedap dan wangi kerana daun pandan. Oke kalau bonda nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi lemak pandan kukus sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Pandan Kukus Sedap Sangat

Resepi Nasi Lemak Pandan Kukus

Bahan-bahan (4-5 org )

  • 5 cawan beras
    2 biji pati santan~ saya hanya gunakan 100ml pati santan
    3 helai daun pandan
    Garam secukup rasa
    Halia*
    Halba*
    Bawang Merah + Bwg Putih*
    * Bahan-bahan ni saya tambah sendiri

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Simple and Sedap

Cara-cara Membuat

  1. Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.~saya rendam semalaman.
  2. Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat. Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
  3. Tambahan: Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak.

source : qasehmu

Sedap sangat aroma resepi nasi lemak pandan kukus ni. Pasti kalau bonda hidang untuk keluarga lahap sangat makan resepi ni. Selain tu bonda sila explore rasa with add baha nyang menyihatkan seperti tomato and carrot yang elok untuk kesihatan and tumbuh kembang anak anak. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak pandan kukus sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk bonda and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Buttermilk Sedap Sangat and Simple

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.