Resepi Nasi Lemak Noxxa Simple tapi Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik yang gemar cuba pelbagai resepi sedap lagi simple. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi lemak noxxa simple tapi sedap sangat. Resepi nasi lemak noxxa ni saya peroleh daripada surfing in internet dan telah saya nyatakan sumbernya. Awal mula cari resepi ni kerana saat tu saya and family traveling dengan kereta sewa murah. Saat tu saya guna kereta ford focus yang sangat nyaman. Saya travel with family ke zoo negara. Kat sana i see resepi nasi lemak yang sedap and saya ask resepi apa ni. Then i googling resepi ni and peroleh kat blog saudah. Izin berkongsi akak saudah. Resepi nasi lemak nooxa ni mudah sangat cara membuat nya. Selain tu bahan bahan resepi ni mudah pulak perolehannya kat pasar. So kalau kawan cantik nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi ni. Lepas tu langsung sahaja semak cara cara membuat resepi nasi lemak noxxa sedap and simple ni. Jom semak resepinya.

Resepi Nasi Lemak Noxxa Simple tapi Sedap

Resepi Nasi Lemak Noxxa

Sambal Tumis Noxxa

  • Cili kering – RM2.00
  • Bawang merah besar – 3 biji
  • Minyak masak – 3 cawan
  • Garam
  • Gula

Resepi lain : Resepi Sotong Celup Tepung Simple and Rangup

Cara cara memasak

  1. Blendkan cili dan bawang sehingga hancur. Kalau boleh, kurang air sebab senang nak masak nanti. Saya letak air, 1/3 sahaja dari bahan (cili bawang). Blend lama sikit supaya cili bawang tadi smooth.
  2. ON kan Noxxa. Tekan butang Stir Fry dan tekan butang merah ON/OFF.
  3. Masukkan minyak masak.
  4. Tuang cili bawang blend ke dalam Noxxa. Tumis sampai keluar minyak.
  5. Bila minyak dah naik, OFF kan Noxxa. Kacau-kacau sambal tadi supaya wapnya keluar. Ambil tudung periuk
  6. Noxxa dan tutup dengan betul. Tombol atas pusing ke PRESSURE.
  7. ON kan Noxxa. Tekan butang High Pressure sebanyak 20 kali. Tekan butang merah ON/OFF.
  8. Selepas 20 minit, keluarkan wap panas dengan memusing tombol. Wap tu PANAS, so cover dengan tuala supaya tak terpercik.
  9. Bukak tudung periuk Noxxa. ON kan Noxxa. Tekan butang Stir Fry dan tekan butang merah ON/OFF.
  10. Kacau sambal. Masukkan garam dan gula sampai sedap.

source : saudah

Mudah tak cara membuat resepi nasi lemak noxxa ni. Pasti kawan busa buat at home and hidang untuk keluarga terkasih. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang or makan tengah hari. Boleh pulak kawan sedia untuk bekal box anak school. But add bahan sayuran sihat yer seperti carrot and tomato. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak noxxa sedap and simple lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Madu Paling Sedap and Simple

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.