Resepi Nasi Lemak Hainan Original Best Sedap nya

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik nan baik hati sume. Nak masak apa hari ni? Pasti la dah have idea nak masak resepi yang ringkas tapi sedap yer. But kalau kawan takde idea nak masak apa sila semak resepi ringkas and sedap berikut ni. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi ayam hainan original sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi ayam hainan original ni merupakan resepi yang bahan utama iaitu ayam dikukus dengan pelbagai bahan supaya sedap and nikmat. Resepi nasi ayam hainan paling sedap merupakan buah karya korang yang tak lelah mencuba resepi nasi ayam hainan sampai pandai. Seperti resepi nasi ayam hainan ipoh yang sedap and menyelerakn tu. But kali ni saya nak kongsi resepi nasi ayam hainan original untuk penggemarnya. So kalau kawan yang gemar original ni sila semak bahan bahan and cara cara membuat resepi nasi ayam hainan original ni yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Hainan Original Best Sedap nya

Bahan-bahan

Bahan-bahan A

  • 1 ekor ayam ( saya guna yang se ekor 1kg tu)
  • 3 biji bawang putih dicincang halus atau diblender
  • 1/2 buku halia saiz sederhana ( dipotong nipis)
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • sedikit garam

Bahan-bahan B (sambal lada)

  • 1 biji capcicum merah ( leh guna lada merah)
  • 2 biji bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3/4 buku halia saiz sederhana ( agak2 je)
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
  • 1 sudu besar cuka makan

Bahan-bahan C

  • 4 cawan beras biasa atau beras jasmine ( kuantiti beras ikut isi rumah)
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 biji bawang putih
  • 2 inci halia ( dihiris nipis)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • ( kalau nak letak daun pandan pun buleh kasi tambah wangi)

Bahan-bahan D (sup Ayam)

  • 1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
  • 1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
  • daun sup

Bahan-bahan hidangan sampingan

  • salad
  • timun
  • tomato

Resepi lain : Resepi Nasi Minyak Azlita Sedap Best

Cara cara membuat

  1. Untuk ayam
    Mula-mula letak se-ekor ayam dlm periuk dan masukkan air, biar ayam tenggelam, masukkan juga bawang putih dan halia, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam, rebus ayam hinnga masak lebih kurang 1/2 jam……. angkat ayam dan ketepikan…….
    Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti…….
    bila nak makan nnt baru potong dan letakkan sedikit kicap cair ( saya guna soyu), renjis minyak bijan dan hias dgn hirisan daun sup…….
  2. Untuk sambal
    Buat sambal lada- blender semua bahan B dan masak hingga agak pekat…….
  3. Untuk sup dan nasi pula,
    Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bagi Bahan C iaitu bawang putih, dah halia, setelah agak garing separuh bahan tumis tu di curah dalam
    dalam periuk nasi ayam, separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam nanti, masukkan separuh air rebusan ayam tadi, masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit minyak bijan…….
  4. Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api, ok dah siap, hidang bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam hainan ni……. Walaupun step nye nampak banyak, tapi bila dah buat senang je, tak guna banyak masa pun…….

source : ceritajilaka

Memang tak perlu korang tanya sedap and lazat nya resepi nasi ayam hainan original ni. Pasti la your mouth nak makan again and again. So kawan try at home yer. Resepi ni elok sangat dihidang saat jamuan makan dalam majelis at home. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam hainan original sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Sambal Sotong Sedap Best

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.