Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah So Delicious

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam bahagia rakan cantik and terbaik. Semoga rakan yang cantik selalu memberi faedah kepada yang lain and semoga sihat selalu yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi lemak ayam berempah so sedap tu. Resepi nasi lemak ayam berempah ialah resepi persatuan antara nasi lemak and ayam berempah yang dihidang bersama. Actually resepi nasi lemak bisa dihidang bersama resepi yang lain pulak seperti nasi lemak ayam goreng, nasi lemak ayam berempah petaling jaya selangor, ayam berempah catering, resepi nasi lemak simple and etc. Rakan explore sahaja blog ni untuk peroleh resepi yang rakan suka. Kalau rakan cantik nak try resepi ni sila semak and sedia bahan bahan seperti bawah ni. Lepas sedia sume rakan cantik try masak with see cara cara membuat resepi nasi lemak ayam berempah so delicious. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah So Delicious

Resepi Nasi Lemak Ayam Berempah

Bahan bahan Nasi Lemak

  • 4 cawan beras
  • sedikit halia dan 2 helai daun pandan disimpul (tapi kat sini saya guna daun pandan kering yang dibawa dari malaysia)
  • 1 cawan santan
  • 4 cawan air
  • sedikit garam

Cara cara Membuat

  1. Basuh beras bersih2. Toskan airnya.
  2. Masukkan halia + daun pandan.
  3. Masukkan air + santan. Kacau rata.. masukkan garam secukup rasa kemudian "ON" kan rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
  4. Sementara nak tunggu nasi masak, kita masak sambal ikan bilis + ayam goreng berempah nya pulak ….

Resepi lain : Resepi Nasi Minyak Kukus Sedap Terbaik

Bahan bahan Sambal

  • 1 biji bawang besar
  • * 1 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *sedikit belacan
  • * sedikit ikan bilis
  • * 15 tangkai cili kering yang direndam dengan air panas sehingga kembang.
  • kemudian basuh bersih2 toskan.
  • kisar semua bahan2 yang bertanda * dengan sedikit air
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • ikan bilis
  • 2 sudu besar sos cili

Cara cara Membuat

  1. Tumis bawang besar hingga garing dan naik bau
  2. Bila bawang dah garing masukkan bahan kisar tadi.
  3. Tumis sehingga cili garing dan terbit minyak…
  4. Masukkan ikan bilis
  5. Masukkan air asam jawa + sos cili.
  6. Kacau sekali sekala sehingga sambal betul2 masak.. tutup api. Sambal dah beres.
  7. Pastu jom goreng ayam lak… kalau makan ayam goreng panas2 baru sedap…

Bahan bahan Ayam Goreng berempah

Bahan dikisar dan perap

  • sedikit halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Kisar semua bahan2 di atas bersama sedikit air
  • sedikit garam
  • 5 ketul ayam yang dicuci bersih dan ditoskan.
  • Perap ayam bersama2 bahan tadi + sedikit garam.
  • lebih sedap kalau sediakan semalaman.
  • telur
  • Kocak2 kan telur tadi…
  • *1 cawan tepung gandum
  • *1 sudu besar serbuk lada hitam
  • *1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • *1 sudu kecil garam
  • *1 sudu kecil serbuk cili
  • *1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • *1 sudu kecil jintan putih
  • satukan rata semua bahan *

Cara cara Membuat

  1. Celupkan ayam yang dah diperap bersama2 telur
  2. Kemudian celupkan pula dalam tepung
  3. Goreng sehingga kuning keemasan….
  4. Angkat dan toskan minyaknya.

Cara cara Penyediaan

  1. Hidang nasi lemak, ayam berempah and sambal menjadi nasi lemak ayam berempah
  2. Hias dengan telur rebus
  3. Hias dengan ikan bilis goreng
  4. Hias dengan timun dan kacang
  5. And Resepi nasi lemak ayam berempah Sedia makan

source : sayahannavanilla

Sedap terbaik resepi nasi lemak ayam berempah ni. Pantas la menjadi kegemaran kat setiap orang in Malay. Memang banyak kedai yang sedia resepi ni but try sendiri buat hati rasa puas and supaya semakin pandai masak memasak. Oke sekian kongsi resepi nasi lemak ayam berempah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik :3

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Arab Sedap Sangat

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.