Resepi Nasi Kerabu Utara Simple and Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan sehati and terbaik. Semoga kawan semua healthy always kerana untuk kejayaan pribadi. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu utara simple and sedap. Resepi nasi kerabu utara ialah resepi nasi yang dimasak guna bahan bahan seperti ulaman, rempah segar and perasa. Pasti sedap sangat resepi ni. Selain tu penyediaan bahan mudah sangat. Sila kawan semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni kalau nak try. Lepas sedia semua bahan kawan cantik semak pulak cara cara membuat resepi nasi kerabu utara simple and sedap ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Utara Simple and Sedap Sangat

Resepi Nasi Kerabu Utara

Bahan nasi

  • 3 cawan beras nasi putih – tanak dan sejukkan, Kacau biar berderai. supaya mudah menggaul nanti.

Bahan Ulam-ulaman

  • pucuk-pucuk ulam berbagai jenis; sekurang-kurangnya 3 jenis
  • Pilih pucuk yang baik 3-4 helai bagi tiap jenis – dimayang halus.

Bahan Rempah segar

  • Sedikit lengkuas – tumbuk halus
  • 3 batang serai – hiris halus dan tumbuk
  • 1 susu besar lada hitam – tumbuk halus
  • 5 ulas bawang merah di mayang nipis-nipis

Bahan Perasa

  • I keping ikan kering/talang yang elok isinya – Ikan kering di goreng kemudian isinya disiat atau ditumbuk halus
  • 1 cawan kelapa parut – oreng kelapa parut menjadi kerisik muda*
  • *kerisik muda ialah kelapa parut di goreng dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan tumbuk perlahan-lahan sampai hancur sedikit. Jangan tumbuk sampai pecah minyak, ia seharusnya berderai dan rangup.

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Sambal Udang Sedap Sangat

Cara cara Membuat

  1. Gaulkan semua bahan ulana, rempah segar, perasa bersama nasi hingga bercampur sekata. Masukkan sedikit garam jika perlu. Saya tak letak garam dah, cukup asin dari ikan kering tu…

source : ibufayyadhfaris

Mudah sangat yer cara membuat resepi nasi kerabu utara ni. Sila add bahan sayuran segar and sihat seperti carrot or tomato and etc yang menyihatkan untuk tumbuh kembang anak and kesihatan your hubby yer. Or kalau kawan nak try resepi nasi kerabu lain seperti nasi kerabu kuning, nasi ulam pahang and etc sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi apa apa yang kawan suka. Oke sekian kongsi resepi nasi kerabu utara simple and sedap ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik and sehati 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Dagang Kelantan Original Sedap nya

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.