Resepi Nasi Kerabu Tumis Simple and Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam healthy always bonda cantik nan terbaik. Bonda hari ni dah try resepi apa sahaja? Ada tak menu utama yang sedap and menyelerekan? Kalau ada boleh kongsikan kat sini. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu tumis sedap and menyelerakan. Resepi nasi kerabu tumis ialah resepi nasi yang dihidang bersama sambal kelapa, tumis, ikan celup tepung and ulam ulaman. Sedap sangat resepi ni. Selain resepi ni ada pulak resepi nasi kerabu yang sedap diantaranya resepi nasi kerabu terengganu and nasi kerabu kuning. If bonda nak try resepi nasi kerabu tumis sedap and menyelerakan sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas sume bahan yang diperlukan tersedia bonda cantik langsung sahaja semak cara cara membuat resepi nasi kerabu tumis sedap ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Tumis Simple and Sedap

Resepi Nasi Kerabu Tumis

Bahan Nasi

  • beras + daun limau purut + air rendaman bunga telang + 1 serai (ketuk)
  • tanak seperti biasa

Bahan Sambal Kelapa

  • 1 biji kelapa (sangai)
  • 5 ekor ikan (rebus dan keluarkan tulang, kemudian sangai tanpa minyak)
  • bawang merah + lada hitam + halia + garam + gula

Cara cara Membuat

  1. tumbuk bawang + halia + lada hitam hingga lumat
  2. gaul dengan semua bahan yang lain dan tumbuk hingga sebati (kalau nak tumbuk dulu satu-satu kemudian baru gaul pun boleh
  3. perasakan dengan garam dan gula

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Simple and Sedap

Bahan tumis

  • 1 kotak santan HARMONI
  • bawang merah, bawang putih, halia, serai (hiris), cili kering
  • serai ketuk, daun limau purut, budu, minyak masak, gula, garam

Cara cara Membuat

  1. blend bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering
  2. panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi, garing dan naik bau
  3. masukkan santan (+ air), serai dan daun limau purut
  4. masak api perlahan sehingga naik minyak. Jangan lupa kacau sentiasa hingga ke dasar (jika minyak yang keluar agak banyak, boleh keluarkan)

Bahan Ikan Celup Tepung

  • ikan (kelar di tengah) – perap dengan sedikit garam
  • bancuh 1 bahagian marjerin + 2 bahagian tepung dengan sedikit air
  • celup dengan ikan dan goreng

Bahan Ulam ulaman

  • daun serai kayu, daun kesum, kubis, bunga kantan
  • hiris halus dan gaulkan bersama
  • boleh tambah ulam lain mengikut kehendak selera

source : chequesuechekgu

Sedap terbaik resepi nasi kerabu tumis ni. Pasti bonda bisa cuba at home. Permulaan untuk mencube resepi ni tak perlu hilang percaya diri. Langsung sahaja like a master chef. pasal hasil yang sedap nak mengikuti. Oke sekian kongsi resepi nasi kerabu tumis sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Buttermilk Sedap Sangat and Simple

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.