Resepi Nasi Kerabu Terengganu Sedap Terbaikk

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda sehati and cantik. Semoga bonda cantik and anak nya healthy always and peroleh banyak rezeki berlimpah lagi berkah. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu terengganu sedap and lazat. Resepi nasi kerabu terengganu ialah varian resepi nasi terengganu yang lazat. Selain resepi ni ada pulak resepi nasi terengganu lain seperti nasi kerabu golok kota bharu, resepi nasi kerabu kelantan and etc. So bonda nak cuba yang mana? Kalau nak try resepi nasi kerabu terengganu sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas tu bonda cantik langsung sahaja tengok cara cara membuat resepi nasi kerabu terengganu sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Terengganu Sedap Terbaikk

Resepi Nasi Kerabu Terengganu

Bahan Nasi

  • 3 cawan beras
  • 4 cawan air @ bergantung pada beras yg kita guna
  • 1 batang serai dketuk
  • 10 kuntum bunga talang – ditumbuk dan dperah airnya. ( x letak sbb x de)
  • sedikit pewarna biru

Cara cara Membuat

  1. Beras dbersihkan dan dimasak seperti biasa bersama2 serai, air bunga talang dan pewarna biru.

Bahan Sambal Kelapa/Ikan

  • 1/2 biji kelapa parut – ditumbuk sedikit
  • 2-3 ikan kembung/selayang – dipanggang
  • 4 ulas bawang merah
  • 1.5cm halia
  • 1 batang serai – hiris
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • garam dan gula secukup rasa

Cara cara Membuat

  1. tumbuk bawang merah,halia,serai dan lada hitam.kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk sampai lumat.
  2. kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai ngan api yg kecil sehingga agak kering dan berderai.

Bahan Kuah Sambal

  • *5 batang cili kering
  • *5 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 inci belacan- bakar dulu
  • *1.5 inci halia
  • 1 batang serai – titik
  • gula merah n serbuk perasa jika suka
  • 2 cawan santan
  • asam keping
  • garam

Cara cara Membuat

  1. tumbuk bahan yg bertanda *.
  2. didihkan santan hingga pecah minyak n pekat.
  3. masukkan bhn tumbuk, serai, gula merah dan asam keping.
  4. didihkan lagik hingga kuah agak2 pekat n kering.
  5. suaikan rasa dan angkat.

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Kicap Sedap dan Mudah

Bahan Solok Lada

  • 10 biji lada hijau – potong jgn putus n buang biji
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1.5 cm halia
  • lada itam skit
  • 2-3 ekor ikan kembung – ambil isi sahaja
  • sedikit garam,gula dan perasa

Cara cara Membuat

  1. Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
  2. tumbuk lagik hingga lumat.
  3. campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
  4. sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
  5. kukus hingga masak. * Akak rebus dgn santan.

Bahan Daging Panggang

  • bleh buat juga ikan goreng tepung, ayam panggang jika suka
  • daging lembu gred A @ daging btg pinang
  • garam
  • lada hitam

Cara cara Membuat

  1. gaulkan daging dengan garam n lada hitam
  2. panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak. jgn lama sgt nnti tak juicy!

Bahan Ulam-ulaman & Bahan lain

  • kacang panjang
  • taugeh
  • timun
  • daun kesum
  • kubis
  • bunga kantan
  • telur masin
  • keropok ikan
  • sambal belacan

source : after6am

Nah tu bahan and cara membuat resepi nasi kerabu terengganu sedap and menyelerakan. Saya yakin bonda bisa cuba at home and hasilkan hidangan makan yang sedap sangat. Hidang resepi ni saat jamuan makan petang semakin khidmat. Oke sekian kongsi resepi nasi kerabu terengganu sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Madu Paling Sedap and Simple

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.