Resepi Nasi Kerabu Kelate Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik nan terbaik. Penghujung minggu kemarin bonda dah traveling kemana sahaja? Apakah masa traveling bonda jumpai resepi yang sedap and lazat lagi simple? Kalau bonda jumpa resepi yang seperti tu boleh bonda berkongsi kat sini if bonda sedia. Kali ni pon saya nak berkongsi and mintak izin untuk berkongsi resepi pulak kepada rakyat internet. Resepi yang nak saya kongsikan ialah resepi nasi kerabu kelate sedap and lazat lagi simple. Resepi nasi kerabu kelate ialah varian resepi nasi kerabu dengan bahan sambal kelapa and ikan and budu. Pasti sedap sangat resepi ni. So bonda try at home yer. Permulaan kalau bonda nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas sume bahan yang diperlukan ada bonda cantik semak cara cara membuat resepi nasi kerabu kelate sedap and lazat ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Kelate Sedap Sangat

Resepi Nasi Kerabu Kelate

Bahan A – Sambal kelapa dan ikan

  • Kelapa 1 biji – digoreng hingga garing;
  • Ikan selayang(sardin) 5-6 ekor (lg banyak lagi sedap ikut citarasa masing2)- direbus dan ambil isi ikan sahaja;
  • Lada hitam – 1 sudu besar
  • bawang putih 3 ulas
  • halia 1 inci
  • garam dan gula sesedap rasa.

Cara-cara Membuat

  1. Lada hitam, bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat, kemudian masukkan isi ikan rebus dan tumbuk hingga sebati (tumbuk sedikit demi sedikit dan masukkan ke dalam bekas untuk di kacau)
  2. Kelapa yang telah di goreng ditumbuk ala kadar sahaja( if kelapa tu da memang halus, xperlu la tumbuk lagi) dan di gaul bersama isi ikan dan bahan2 lain yg telah ditumbuk awal2 tadi.
  3. Tambahkan gula dan garam ke dalam bahan tadi mengikut citarasa (biasa sy letak garam dlm 2-3 sudu kecik dan gula kurg sedikit dr garam..bagi rasa masin manis sebati baru kick)..Siap!..

Bahan B – Budu yg dimasak

  • Budu (saya biasa guna budu cap ketereh yg botol kecik tu pakai sebotol terus)
  • Serai 1-2 batang – dititik
  • Bawang putih 2-3 ulas
  • Halia 1 inci
  • Daun limau purut byk2
  • nisan (gula melaka) 1/2
  • Asam keping /asam jawa sedikit

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Paprik Simple and Sedap

Cara-cara Membuat

  1. Gaul semua bahan2 B diatas api sederhana sehingga sebati. Siap!

Bahan C – Nasi Kerabu Biru

  • Masak beras mcm biasa, cuma tambahkan pewarna biru (sy pakai pewarna biru tulin jenama star brand) dan beberapa helai daun limau purut(untuk mewangikan nasi tersebut) ke dalam beras yang siap dibasuh dan sedia di masak..Siap..!!

Bahan D – Ulam-ulaman

  • Kacang panjang (dipotong halus-halus)
  • Daun kesom (dimayang halus-halus)
  • Taugeh
  • Kubis (dipotong dan dimayang halus-halus)
  • Serai (dimayang halus-halus)
  • Timun batang (dipotong panjang-panjang dan halus-halus)

source : norhidayat

Sedap nyerrr resepi nasi kerabu kelate ni kat lidah yang healthy. Pantas bonda cuba at home and hidang untuk keluarga terkasih. Lepas keluarga terkasih pulang keje pasti nak semangat again if makan resepi ni. Or kalau bonda nak try resepi nasi kerabu lain seperti resepi nasi kerabu siam, resepi nasi kerabu kuning and etc sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi yang bonda gemari. Oke sekian kongsi resepi nasi kerabu kelate sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Sedap Terbaikk

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.