Resepi Nasi Kerabu Kedah Best Sedap nya

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera sume kawan cantik. Semoga kawan cantik sihat selelu yer and punyai rupa yang bersinar dunia akhirat. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu Kedah sedap and menyelerakan sangat. Pasti la kawan cantik want to cuba resepi ni at home. Resepi nasi kerabu kedah merupakan resepi nasi yang dihidang bersama ulam ulaman and rempah segar serta perasa. Kalau kawan cantik sungguh nak cuba sila sedia bahan seperti resepi bawah ni yer. Bahan bahan resepi ni mudah perolehannya kat pasaran. Selain tu mudah pulak cara membuat nya. Lepas bahan tersedia kawan cantik semak cara cara membuat resepi nasi kerabu kedah sedap and menyelerakan sangat ni yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Kedah Best Sedap nya

Bahan bahan Nasi Kerabu Kedah

Bahan bahan Nasi

  • 3 cawan beras nasi putih – tanak dan sejukkan, Kacau biar berderai. supaya mudah menggaul nanti.

Bahan Ulam-ulaman

  • pucuk-pucuk ulam berbagai jenis; sekurang-kurangnya 3 jenis
  • Pilih pucuk yang baik 3-4 helai bagi tiap jenis – dimayang halus.

Bahan bahan Rempah segar

  • Sedikit lengkuas – tumbuk halus
  • 3 batang serai – hiris halus dan tumbuk
  • 1 susu besar lada hitam – tumbuk halus
  • 5 ulas bawang merah di mayang nipis-nipis

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Ayam Goreng Berempah Sedap

Bahan Perasa

  • 1 keping ikan kering/talang yang elok isinya – Ikan kering di goreng kemudian isinya disiat atau ditumbuk halus
  • 1 cawan kelapa parut – oreng kelapa parut menjadi kerisik muda*
  • *kerisik muda ialah kelapa parut di goreng dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan tumbuk perlahan-lahan sampai hancur sedikit. Jangan tumbuk sampai pecah minyak, ia seharusnya berderai dan rangup.

Cara cara Membuat

  1. Gaulkan semua bahan ulana, rempah segar, perasa bersama nasi hingga bercampur sekata. Masukkan sedikit garam jika perlu. Saya tak letak garam dah, cukup asin dari ikan kering tu…

source : paridahishak

Mudah sangat bukan cara membuat resepi nasi kerabu kedah ni. Pasti la kawan cantik bisa buat resepi ni at home and pasti hasil sangat memuaskan. Pasal masak memasak memang untuk permulaan sikik sulit but kalau kawan cantik rajin try resepi yang berulang ulang insya Allah nak pandai buat resepi tu. Jangan seperti saya ni yang dah cuba banyak kali but belum pandai jugak. hahaha. Oke sekian kongsi resepi nasi kerabu kedah sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style Best Sedap nya

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.