Resepi Nasi Kerabu Biru Best Sedap nya

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik nan terbaik. Hari ni dah beramal untuk kebaikan sesama tak? ke alam pon iya yer untuk kehidupan bumi yang lebih lestari. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu biru sedap and simple lagi menyelerakan. Resepi nasi kerabu biru ialah resepi nasi kerabu yang berwarna biru kerana bunga talang or kalau rakan tak peroleh bahan ni bisa tukar pewarna natural. Selain tu ada pulak dalam platting sambal ikan kerisi. Pasti sedap nya kick sangat resepi nasi kerabu biru ni. Kalau rakan nak try sila semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak pulak cara cara membuat resepi nasi kerabu biru sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Biru Best Sedap nya

Bahan Resepi Nasi Kerabu Biru

  • 1 cawan nasi
  • 8 bunga telang (saya tak jumpa bunga ni, jadi saya tukar kpd pewarna natural)
  • 2 daun limau purut
  • 1 serai
  • Sambal Ikan Kerisi
  • 1 Mackerel, keluarkan dagingnya
  • 80 gram kelapa parut
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula
  • 4 bawang merah
  • 1 cm halia, dikupas
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada putih

Bahan Sambal kelapa

  • 3 biji cili kering, direndam dengan air panas untuk melembutkan
  • 4 bawang merah, dikupas
  • 300 ml santan
  • 1 keping Asam Gelugur
  • 1 batang serai
  • 1/2 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil sos ikan bilis

Resepi lain : Resepi Ayam Kukus Sos Tiram Sedap Sangat and Mudah

Cara cara Membuat

Cara nasi biru

  1. Cuci beras lalu longkang.
  2. Rendam beras dengan air bunga telang selama 10 minit.
  3. Masukkan daun limau purut dan serai, lalu masak beras seperti biasa.

Cara sambal ikan kerisi

  1. Goreng kering kelapa parut di dalam kuali hingga kekuningan
  2. Tumbuk halia dan bawang merah di dalam alu.
  3. Masukkan kelapa parut dan bahan-bahan lainnya, tumbuk hingga gaul dengan baik. Jika anda tidak mempunyai alu dan mortar, gunakan pengisar atau blender.

Cara sambal kelapa

  1. Campur cili kering dan bawang merah ke dalam pengisar.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk lalu tambahkan campuran cili kering dan bawang merah, asam gelugur, dan serai.
  3. Reneh perlahan-lahan, kacau senantiasa selama 10 minit sehinga memisahkan minyak.
  4. Tambah gula, garam, dan sos ikan bilis

Cara Penyediaan

  1. Hidangkan nasi biru, sambal kelapa, dan sambal ikan kerisi bersama ulam, keropok, telur masin, ikan goreng tepung, daging bakar dan ayam goreng. Nasi kerabu kelantan yang menyelerakan siap dihidangkan.

source : gedungresepi2u

Hurm menyelerakan sangat resepi nasi kerabu biru ni. Pantas la ramai orang nak try. Selain nasi ni orang pon nak try resepi nasi kerabu lain seperti resepi nasi kerabu kedah, resepi nasi kerabu terengganu and etc. Sila rakan guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi yang rakan sukan. Oke sekian kongsi resepi nasi kerabu biru sedap and menyelerakan lagi simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Thai Sedap Best

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.