Resepi Nasi Kerabu Ayam Percik Sedap Menyelerakan

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda mulia lagi cantik. How your activity today? Semoga selalu peroleh kemudahan and bonda jugak sihat selalu yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu ayam percik yang sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi kerabu ayam percik merupakan persatuan resepi nasi kerabu and ayam percik sehingga menjadi satu. Pasti la sangat lazat and menyelerakan resepi ni. Untuk bonda yang nak try at home sila semak bahan bahan respei ni kat bawah. Lepas semak and sedia bahan resepi bonda cantik langsung sahaja semak cara cara membuat resepi nasi kerabu ayam percik sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Kerabu Ayam Percik Sedap Menyelerakan

Resepi Nasi Kerabu Ayam Percik

Bahan bahan nasi

  • Beras 1 kg- basuh dan toskan
  • Air secukupnya
  • Pewarna biru / air perahan bunga telang
  • Daun pandan – 2 helai
  • Serai – 1 btg
  • Daun limau purut – 2 helai

Cara cara Membuat

  1. masukkan semua bhn ke dlm periuk dan masak seperti nasi biasa.

Bahan bahan sambal kelapa

  • 3 ekor ikan kembong kecil (kalau besar blh guna 2 ekor jer)- bersihkan dan rebus dgn garam dan
  • asam keping.- ambil isinya shj
  • 1 biji kelapa putih – grg hingga kuning (jgn sampai hitam nnt pahit pulak )
  • 4 biji bwg merah*
  • 1 inci halia *
  • 1 btg serai (besar) *
  • Garam, gula / nise dan serbuk perasa secukupnya.

Cara cara Membuat

  1. tumbuk bhn2 bertanda * hingga lumat.
  2. masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
  3. tumbuk hingga sebati dan masukkan isi ikan rebus.
  4. tumbuk lagi hingga betul2 lumat dan sebati semuanya,bubuh dlm mangkuk besar.
  5. tumbuk sdkt kelapa grg td biar halus ( kalau xnak tumbuk pun xpe ).
  6. masukkan kelapa grg td ke dlm bhn2 tumbuk dan gaul hingga betul2 sebati…
  7. siap dihidang bersama nasi kerabu , nasi dagang atau nasi impit…

Bahan bahan budu

  • 1 senduk budu
  • 2 senduk air
  • 1 keping nise / gula melaka
  • Sdkt ajinomoto
  • 1/2 inci halia
  • Daun limau purut – 1 helai

Cara cara Membuat

  1. masak semua di atas api hingga mendidih. sejukkan…

Bahan bahan sambal / air lada

  • Segenggam cili api @ lebih – terpulang
  • 2 s/b cuka
  • 1 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara cara Membuat

  1. mesin halus semua bhn di atas dan sedia digunakan.
    air lada ni biasanya sdkt cair utk mkn dgn nasi kerabu biru

Bahan bahan sampingan

  • Kcg pjg – hiris halus
  • Bunga kantan – hiris halus
  • Timun – hiris nipis memanjang
  • Kobis – hiris nipis
  • Tauge
  • Telur masin
  • Keropok grg
  • Lauk2 kegemaran -kali ni saya mkn dgn ayam percik

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Ayam Masak Merah Sedap Best

Bahan bahan Ayam Percik

  • 1 ekor ayam – potong 12 dan cuci
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bwg pth
  • Sdkt garam
  • Srbk kunyit
  • Air – utk merebus

Cara cara Membuat

  1. halia dan bwg pth ditumbuk halus.
  2. lumurkan semua bhn pada ayam dan perapkan seketika.
  3. rebus bersama sdkt air hingga 1/2 masak.
  4. bakar ayam sehingga masak dan sentiasa siramkan kuah di atasnya semasa membakar.

Bahan bahan kuah percik

  • 1 biji kelapa – ambil santan
  • 5 ulas bwg merah
  • 1/2 inci halia
  • Tpg beras / tpg gandum secukupnya – utk pekatkan kuah
  • Sdkt srbk kunyit
  • 1 s/b cili mesin
  • Garam
  • Gula dan serbuk perasa
  • 1 kpg asam keping

Cara cara Membuat

  1. tumbuk halus bwg merah dan halia.
  2. masukkan santan dan bhn tumbuk ke dlm periuk
  3. masukkan juga srbk kunyit, cili mesin, asam keping dan tpg.
  4. masak di atas api sederhana dan pastikan tpg tidak berketul.
  5. biarkan didih dan masukkan garam, gula dan srbk perasa
  6. bila kuah dah agak pekat, tutup api dan siramkan atas ayam yg dibakar.
  7. dah siap la tuuuu….hihihihi

source : intaidapur

Hurm sedap sangat resepi nasi kerabu ayam percik ni. Walau sikik panjang cara membuat nya but trust me if bonda masak dengan hati pasti sangat sedap and lazat hasilnya. Oke Sekian kongsi resepi nasi kerabu ayam percik sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Minyak Azlita Sedap Best

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.