Resepi Nasi Kerabu Ayam Bakar Sedap Terbaik

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik lagi terbaik. Semoga sume anak bonda menjadi apa yang ia cita cita kan and berjaya in masa depan. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kerabu ayam bakar sedap and menyelerakan. Resepi nasi kerabu ayam bakar merupakan pepaduan two resepi yang sedap iaitu resepi nasi kerabu and ayam bakar. Bonda pasti dah know sedap resepi ni. Kalau bonda nak cuba buat at home sila semak bahan bahan and cara cara membuat resepi nasi kerabu ayam bakar bawah ni yer.

Resepi Nasi Kerabu Ayam Bakar Sedap Terbaik

Bahan Nasi Kerabu Biru/Hitam

  • Beras
  • Pewarna biru star brand atau air perahan bunga teleng….family aku panggil bunga nasi kerabu
  • air

Cara cara Membuat

  1. Basuh beras seperti biasa.
  2. Masukkan air yg secukupnya dengan kuantiti beras.
  3. Titiskan pewarna biru td, masak nasi seperti biasa.
  4. Dah siap nasi kerabu biru….tp ore kelate panggil nasi kerabu hitam…..

Bahan Kelapa goreng & ikan /sambal ikan/ awah nasi kerabu

  • Kelapa parut
  • Isi ikan rebus/bakar
  • Bawang merah, serai, halia, & lada hitam.
  • Garam & penambah perasa.

Cara cara Membuat

  1. Kepala disangai dlm kuali sehingga kekuningan, jangan terlalu garing.
  2. Tumbuk lada hitam sehingga lumat, kemudian masukkan bahan yg lain.
  3. Isi ikan td ditumbuk sekali ngan bahan td.
  4. Ketepikan bahan tadi, kemudian tumbuk kelapa goreng td jgn smp lumat…cuma hancurkan shj. Kalau
  5. malas x tumbuk pun xpe….hehehe
  6. Gaulkan kelapa & isi ikan td.

Bahan Ulam-ulaman & Bahan Sampingan Lain

  • Sediakan ulam yg dikehendaki……
  • daun serai kayu/daun salam
  • ulam pegaga
  • pucuk mengkudu
  • daum kesum
  • ulam raja
  • kobis bulat
  • kacang panjang
  • taugeh
  • timun
  • dan sebagainye….
  • budu/sos bilis
  • limau nipis
  • cili api jeruk

Cara cara Membuat

  1. Ulam dihiris halus/nipis
  2. Masukkan budu dlm mangkuk & perahkan air limau nipis. Kacau hingga sebati.
  3. Cili api jeruk diblender utk dijdkan sambal..

Bahan Solok Lada

  • Lada solok yg kaler putih atau light green tu…..kat kl susah nak cr so pakai je lada besar yg hijau jgn pakai lada banggala dah lah. Belah tgh tp jangan smp putus. Buang biji dia, untuk kurangkan pedas rendam dalam air kelapa, air beras atau air rendaman daun jambu bt atau daun lada tu sendiri….
  • Isi kelapa parut yg sesuai wat kueh, x terlalu tua….kalau xde blh gak pakai tp nanti inti jd berderai so x beh…..tp ma aku pecahkan telur supaya blh dikepal inti tu nanti.
  • Isi ikan yg sesuai (kembung/selayang/sardin/selar/lolong) rebus setengah masak dengan sedikit garam dan asam keping.
  • Sedikit bawang merah, halia, serai, lada hitam dan pati santan.
  • Bahan perasa secukup rase….garam dan ajinomoto (kalau suka) atau gula.

Cara cara Membuat

  1. Tumbuk lada hitam, serai dah halia sampai lumat sekiranye menggunakan garam kasar blh ditumbuk sekali time ni. Kemudian masukkan bawang merah, tumbuk lg.
  2. Ikan rebus yg separuh masak td diasingkan tulangnye dan ditumbuk bersama bahan diatas sehingga sebati.
  3. Gaulkan bahan td bersama dengan isi kelapa parut, setelah sebati blh disumbat kedalam lada. Rase inti, kalau agak2 kureng perasa tambah ape2 yg patut.
  4. Susun lada yg telah siap disumbat kedalam periuk, kalau ma aku dia mesti alas bahagian bawah periuk dgn pucuk ubi atau kacang panjang. Kemudian masukkan pati santan (anggaran)…jangan smp tenggelam susunan lada yg paling atas.
  5. Masak solok gunakan api sederhana, agak2 ada aroma yg best menusuk hidung tu maknanye solok dah masak tp pastikan santan td telah kering…jangan smp hangus sudah.
  6. Sedia utk dihidang.

Resepi lain : Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Sedap Terbaikk

Bahan Ayam Bakar

  • Daging ayam
  • Kunyit hidup/serbuk kunyit
  • Halia
  • Lengkuas
  • Rempah biji/ketumbar
  • Serai
  • Garam
  • Sedikit gula

Cara cara Membuat

  1. Tumbuk ketumbar sehingga lumat…kalau suka boleh ditambah sedikit lada hitam.
  2. Masukkan garam & bahan2 yg lain, tumbuk sehingga lumat.
  3. Perap ayam dengan bahan2 tumbuk td…lg lama lg sedap.
  4. Percikkan sedikit minyak pada alas/dawai pembakar. Bakar ayam sehingga masak.

source : kazumi6581

Hurm sedap sangat resepi nasi kerabu ayam bakar ni. Oke sekian kongsi resepi yang sedap ni. Semoga resepi nasi kerabu ayam bakar ni berfaedah and selamat mencube bonda terbaik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Masak Kurma Simple tapi Sedap Sangat

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.