Resepi Nasi Kandar Kuning Simple tapi Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam bahagia bonda hebat and cantik. Semoga bonda and family sihat selalu yer. Pekan ni bonda nak traveling kemana sahaja? Traveling guna kereta baharu yang bonda punyai memang buat hati senang sepertinya. Sesekali tengok saya kat sini. Iye kat blog ni untuk peroleh new resepi. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi kandar kuning sedap and lazat. Resepi nasi kandar kuning ialah nasi yang dihidang saat acara kahwin saya remember saat tu. But takde salah kalau bonda cantik nak try at home. Oke kalau nak try resepi ni sila sedia bahan bahan seperti beras basmathi, kacang dal and etc. Sedia seperti bahan resepi kat bawah yer. Bahan kat bawah anggaran untuk 5-6 orang. Lepas sedia sume bahan yang diperlukan bonda lets try in kitchen with son or siapa sahaja yang nak help bonda masak. Jom semak bahan and cara cara membuat resepi nasi kandar kuning sedap and lazat ni.

Resepi Nasi Kandar Kuning Simple tapi Sedap

Resepi Nasi Kandar Kuning

Bahan bahan

  • 11/2 cawan basmathi.
  • 1/2 cawan kacang dal / paruppu.
  • 2 sudu besar (tbsp) minyak sapi tulin.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) biji jintan putih atau Jeera.
  • 1 sudu besar (tbsp) puri tomato.
  • 5 kuntum bunga cengkih.
  • 1 dengan ukuran panjang 1 inci keping kayu manis
  • 2 helai daun salam India/beriani.
  • 3 biji buah pelaga.
  • 1/4 sudu keci (tsp) serbuk lada hitam kasar.
  • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1 biji bawang labu besar dihiris halus.
  • 1 sudu besar pes halia bawang putih.
  • 1/2 sudu keci (tsp) serbuk ketumbar.
  • 1/2 cawan mix.vege / kacang campur.
  • 5 cawan (cup) air.
  • Bawang Goreng dan Daun pudina untuk hiasan.
  • Garam dan gula secukup rasa.

Resepi lain : Resepi Nasi Kerabu Tumis Simple and Sedap

Cara cara Membuat

  1. Basuh beras dan kacang dal. Rendamkan bersama 20 -25 minit.
  2. Panaskan periok nasi, masukkan minyak sapi dgn satu sudu minyak masak (minyak masak untuk mengelak minyak sapi mudah terbakar). Bila minyak mula panas masukkan biji jintan putih. Masukkan Goreng beberapa saat tapi jangan sampai hangus. Masukan kayu manis, bunga cengkih, pelaga, tumis sehingga keluar baunya.
  3. Masukan pes halia bawang putih dan tumis sehingga baunya naik.
  4. Masukkan hirisan bawang dan goreng sehingga warna hirisan bawang bertukar kepada warna kuning keemasan. Masukkan serbuk kunyit dan adunkan dengan bawang yang sedang goreng. Masukan kacang campur/ mix vege. Sekiranya anda gunakan mix vege yg sejukbeku/ frozen, Tentukan ia dimasukan dalam air panas dan toskan. Masak mix vege itu 3 minit dengan tutup tudung periok nasi.
  5. Buka tudung periok masukkan satu sudu puri tomato, gaulkan dengan rata. Anda perlu lakukan semua ini dengan api dapur yang minimum. Jangan sampai adunan ini terbakar.
  6. Toskan beras basmathi dan kacang dal yang telah rendam. Adunkan adunan di atas dengan beras dan kacang dal. Masukan serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan garam masala, garam dan gula.
  7. Adunkan dengan sekata semua bahan-bahan rempah.
  8. Masukkan 5 cawan air dalam campuran tadi. tutup tudung periok dan masak dengan api sederhan kecil. Masa yang diambil nasi anda dan masak oalah 20 -25 minit. Hidangkan nasi ini dengan dihias bawang goreng dengan daun pudina. Ia juga boleh makan bersama sald timun dicampur dengan yogurt asli dan juga sebarang lauk ayam.

source : naziahzain

Sedap nyeeeer resepi nasi kandar kuning ni. Saya yakin bonda can try at home and hidang resepi tu dengan hasil sangat menyenangkan. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang bersama family. Saat hubby pulang keje pasti senang kat home ada resepi yang sedap and lazat. Oke sekian kongsi resepi nasi kandar kuning sedap and lazat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik :3

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Azlina Ina Sedap Sangat

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.