Resepi Nasi Goreng USA Simple and Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera Bonda cantik. Nak masak apa hari ni? Pasti lah dah have idea nak masak apa? Kalau bonda dah have idea nak masak takde salah semak resepi yang nak saya kongsikan ni. Kerana resepi dari negeri paman sam. Iaitu resepi nasi goreng USA sedap and simple lagi menyelerakan. Resepi nasi goreng USA merupakan varian resepi nasi goreng with USA style. Seperti yang bonda know tiap daerah have a style recipes. Resepi ni dibahagi menjadi dua iaitu nasi goreng and lauk. Untuk lengkap nya bonda semak sahaja bahan bahan and cara cara membuat resepi nasi goreng USA simple and sedap sangat bawah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng USA Simple and Sedap

Resepi Nasi Goreng USA

Nasi goreng ni ada dua bahagian iaitu

  1. Nasi Goreng
  2. Lauk Ayam

Bahan bahan Nasi Goreng

  • Nasi putih satu mangkuk
  • Bawang putih
  • Sayur lobak merah- dipotong kecil macam batang mancis
  • Minyak masak

Cara-cara Membuat

  1. Masukkan minyak
  2. Masukkan bawang putih
  3. Masukkan 1 sudu cili boh
  4. Masukkan semangkuk nasi
  5. Masukkan sayur campur
  6. Masukkan sos cili, sos tomato ,sos tiram, kicap masin, sedikit garam dan serbuk perasa
  7. * Biasanya masakan thai mengunakan 2 jens kicap..Kicap yang masin berwaran agak jernih dan kicap pekat yang berwarna hitam pekat
  8. *hanya guna sedikit garam kerana lauk ayam yang akan dimasak nanti juga masin.
  9. Gaulkan sehingga masak..

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Sedap dan Wangi lagi Menyelerakan

Bahan bahan Lauk Ayam

  • Ayam
  • minyak masak
  • Cili boh
  • Cile besar merah
  • Bawang putih
  • Bawang Besar
  • Tomato
  • Sedikit daun limau purut

Cara-cara Membuat

  1. Masukkan minyak
  2. Masukkan cili boh
  3. Masukkan bawang putih
  4. Masukkan ayam- bahagian dada sahaja potong dadu gaul sehinga ayam masak
  5. Masukkan sos cili, sos tomato ,sos tiram, kicap masin, garam, gula dan serbuk perasa
  6. Potong bawang besar, cili besar dan tomato masukkan daun limau purut.
  7. Gaul sehingga asak

Tips 

  • *Boleh juga ditambah udang/sotong.dalam nasi goreng
  • *Goreng telur mata kerbau dan letak atas nasi tersebut

Bahan Hiasan

  • Potong timun, daun bawang dan tomato, dan jangan lupa taburkan sedikit lada sulah dan bawang goreng diatas hidangan tersebut.
  • Nasi Goreng USA sedia dihidang. Sedap..

source : mysaudara

Hurm aroma resepi nasi goreng USA seperti nya sedap and menyelerakan sangat. So Bonda cantik try at home yer. Selain tu bahan bahan resepi ni mudah sangat perolehannya kat pasar. Resepi ni elok dihidang saat breakfast or makan petang pon sedap. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng USA sedap and simple lagi menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Planta Sedap Menyelerakan

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.