Resepi Nasi Goreng Tom Yam Simple and Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalammu’alaikum and salam sejahtera teman teman semua. Bagaimana penhujung minggu yang lalu? Semoga selalu menyenangkan and tetap semangat jalani hari hari. Because everyday adalah hari yang baru untuk memulai apa apa yang baik termasuk mencube resepi baru. Jumpa kembali dengan saya gemar berkongsi resepi sedap and mudah. Kali ni saya nak izin kongsi resepi nasi goreng tom yam sedap and mudah. Korang pasti dah know kalau nasi goreng tu banyak sangat versinya seperti resepi nasi goreng belacan, resepi nasi goreng usa and etc. Sila teman guna pencarian di blog ni untuk peroleh resepi yang teman suka. But kalau teman cantik nak try resepi nasi goreng tom yam sila semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu teman cantik semak cara cara membuat resepi nasi goreng tom yam sedap and mudah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Tom Yam Simple and Sedap

Bahan bahan resepi nasi goreng tom yam

  • 3 cawan nasi. (sila baca penyediaan nasi goreng posting mamak haji).
  • 5 tangkai cili kering.
  • 4 – 6 cili padi merah.
  • 2 sudu besar serai dihiris. Ambil bahagian putih saja.
  • 2 sudu besar lengkuas dihiris.
  • 4 helai daun limau purut, dibuang tulang tengah dan dihiris.
  • 2 sudu pes Nam Prik (sila baca posting mamak haji cara penyediaan).
  • 1 biji bawang labu besar dihiris halus.
  • 1/2 cawan sayuran anda suka..lada bengala hijau dipotong dadu.
  • 2 sudu besar sos ikan.
  • 2 sudu besar jus limau nipis.
  • 1 cawan isi daging dipotong kiub/ isi udang yang telah buang garis hitam di tengah.
  • 3 sudu besar minyak masak.
  • sedikit daun ketumbar, tomato, dan hirisan timun untuk hiasan.

Resepi lain : Resepi Sambal Ikan Bilis Nasi Lemak Sedap Best

Cara cara Membuat

  1. Cara menyediakan pes cili – kerat serong cili, rebus selama 10 minit. Bila sejuk, perah cili untu keluarkan air.
  2. Tumbuk cili ini bersama dengan cili api.
  3. Panaskan minyak, masukan pes cili yang telah sediakan, Nam Prik Pao, serai, lengkuas, daun limau purut dan goreng sekejap. Masukkan bawang hiris. Goreng layu bawang. Masukan sayuran goreng selama 3-4 minit.
  4. Masukkan udang segar atau daging ayam dan goreng dengan api kecil. Goreng hingga masak 3/4.
  5. Masukkan nasi dan besarkan sedikit api dapur. Masukkan sos ikan untuk keasinan. Jika kurang tambahkan 1/2 sudu kecil lagi sos ikan. Di akhir gorengan masukkan jus limau nipis. Goreng 1-2 minit or sampai masak
  6. Angkat dan nasi goreng tom yam sedia di hidang

source : balannambiar

Mudah sangat yer cara buat resepi nasi goreng tom yam ni. Selain tu penyediaan bahan pon mudah. So tak de alasan untuk tak cuba resepi ni at home. hehe. Saya yakin pasti family pasti suka sangat makan resepi ni. Kerana memang sedap and menyelerakan. Oke sekian kongsi resepi sedap and mudah ni. Semoga resepi nasi goreng tom yam sedap ni berfaedah and selamat mencube teman cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Kambing Sedap Wajib Cuba

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.