Resepi Nasi Goreng Thai Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik and terbaik. Bonda nak nak masak apa hari ni? Masak yang ringkas and sedap pasti ada kat blog ni. Seperti yang nak saya kongsikan ni iaitu resepi nasi goreng thai sedap and mudah sangat. Resepi nasi goreng thai merupakan varian resepi nasi goreng but masak with ala ala thai yang sedap and menyelerakan. Bonda tahu tak respei thai tu memang sedap but respei Malaysia tetap terbaik. Kalau bonda nak try sila sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni yer. Lepas sume bahan ada bonda semak pulak cara cara membuat resepi nasi goreng thai sedap and mudah ni. Jom semak resepinya.

Resepi Nasi Goreng Thai Sedap Best

Bahan-Bahan Nasi Goreng Thai

  • 200 gm nasi putih
  • 10 gm cili kering-kisar
  • 5 gm bawang putih -kisar
  • 5 gm bawang merah – kisar
  • 30 gm isi ayam
  • 3 gm daun bawang
  • 10 gm tomato
  • 10 gm timun
  • 10 gm cili merah – hiris
  • 10 gm bawang besar – hiris
  • 30 gm pes tomyam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar sos ikan

Resepi lain : Resepi Nasi Kerabu Ayam Bakar Sedap Terbaik

Cara cara Membuat 

  1. Tumis bahan kisar (cili kering, bawah putih dan bawang merah tadi) sehingga naik bau. Pecahkan telur dan kacau hingga rata
  2. Masukkan nasi putih bersama pes tomyam, sos ikan dan perisa lain dan gaul rata. Angkat dan ketepikan.
  3. Goreng isi ayam yang dipotong dadu, angkat dan ketepikan. Hidangkan nasi goreng tadi bersama tomato, ayam, hirisan cili merah, hirisan daun bawang, timun dan telur dadar
  4. Nasi goreng thai sedia dihidang untuk makan.

source : luvharyani

Mudah snagat yer membuat resepi nasi goreng thai ni. Oleh itu bonda try at home yer. Lebih lagi in this resepi dah ada tomato yang baik untuk kesihatan jantung. Dah dapat dua faedah bonda kalau masak resepi ni. Peroleh masakan sedap and simple and kesihatan jantung. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan pagi or breakfast. Lazat pulak dihidang saat jamuan makan petang. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng thai sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Buttermilk Sedap Sangat and Simple

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.