Resepi Nasi Goreng Sotong Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan semua. Semoga kawan semua selalu sihat yer. Kerana nikmat sihat tu paling utama. Takde sihat saya pon tak bisa berkongsi kat blog ni. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi goreng sotong sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi goreng sotong merupakan explore dari resepi nasi goreng yang dimasak dengan add bahan sotong and bahan lain seperti carrot and kacang panjang. So if kawan cantik nak try at home harap sedia bahan yang diperlukan yer. Lepas semua bahan tersedia kawan cantik langsung sahaja semak cara cara membuat resepi nasi goreng sotong sedap sangat ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Sotong Sedap Sangat

Bahan-bahan Nasi Goreng Sotong

  • Sedia 3 cawan nasi
  • Sedia 2 ekor sotong – potong bulat
  • Sedia 1 keping dada ayam – potong kecil
  • Sedia 1/2 batang karot – potong kecil
  • Sedia 5-6 biji kacang panjang – potong kecil
  • Sedia 4 ulas bawang merah
  • Sedia 2 ulas bawang putih
  • Sedia 3 biji cili – jika suka
  • Sedia segenggam bilis – goreng garing
  • Sedia 1 biji telur

Resepi lain : Resepi Nasi Briyani Ayam Johor Sedap Ringkas

Cara cara Membuat

  1. Permulaan kawan cantik goreng bilis sehingga garing dan ketepikan.
  2. Menggunakan minyak yang sama tumis bawang dan cili yang ditumbuk lumat
  3. Masukkan isi ayam goreng hingga masak
  4. Kemudian masukkan sotong goreng seketika sehingga kering airnya
  5. Masukkan kacang dan karot yang dipotong kecil
  6. Perasakan dengan garam
  7. Masukkan telur dan goreng ditepi kuali kemudian kacau rata
  8. Masukkan nasi dan goreng seketika
  9. Akhir sekali masukkan bilis yang telah digoreng.
  10. Nasi goreng sotong sedia dihidang.

source : secubitrasamanis

Mudah sangat cara membuat resepi nasi goreng sotong ni. So kawan try at home yer. Resepi ni dah sangat lengkap kerana ada bahan sayur seperti carrot and kacang panjang. Pantas la jadi kegemaran banyak keluarga. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng sotong sedap sangat and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Sedap Giler lagi Simple

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.