Resepi Nasi Goreng Sardin Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam healthy rakan cantik and terbaik. Hari ni rakan nak masak apa sahaja? Dah have a list of resepi tak? Kalau takde list respei sila cuba resepi yang nak saya kongsi kan ni. Pasti la resepi yang simple tapi sedap sangat lagi menyelerakan. Saya nak izin berkongsi resepi nasi goreng sardin sedap and simple lagi menyelerakan. Resepi nasi goreng sardin ialah resepi nasi goreng yang dimasak dengan add bahan ikan sardin. Rakan tahu tak faedah sardin untuk badan kita? Pasti buat healthy your body and istimewa untuk tumbuh kembang otak anak. Kalau seperti tu rakan should try yer. Permulaan untuk cuba resepi ni sila rakan cantik semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas sume bahan yang diperlukan ada rakan cantik semak pulak cara cara membuat resepi nasi goreng sardin sedap and simple lagi menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Sardin Sedap Best

Bahan bahan Resepi Nasi Goreng Sardin

  • 2 mangkuk (sederhana) nasi
  • 8 biji cili padi dihiris halus (lebihkan jika nak pedas)
  • 1 ulas bawang merah dihiris untuk tumis
  • 3 ulas bawang putih (ulas kecil)
  • 1 biji limau kasturi/ 1 sudu besar air asam jawa yang cair – tujuan untuk hilangkan bau hanyir sardin dan menambah rasa
  • 1 tin kecil sardin Adabi atau Pertima (biasanya ada 3 ketul ikan sardin)
  • 2 batang kacang panjang dipotong kecil 1/2 cm (atau lain-lain sayuran yang digemari dan sesuai antaranya kacang buncin/kacang kelisa/sawi/mix vegi)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa

Resepi lain : Resepi Nasi Briyani Daging Best Sedap nya

Cara-cara Membuat

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu sedikit dan naik bau.
  2. Masukkan hirisan cili padi kacau sebentar hingga layu sedikit dan masukkan isi ikan sardin ke dalam tumisan
  3. tadi dan hancurkan dengan sudip. Perah liamu kasturi/masukkan air asam.
  4. Masukkan nasi dan kacau hingga semuanya sebati.
  5. Masukkan kacang panjang /sayur dan kacau lagi.
  6. Masukkan garam secukup rasa dan kacau.
  7. Bila masak angkat dan hidangkan dengan penuh kebanggaan.
  8. Hidangan Nasi Goreng Sardin untuk 4 orang

source : chomel2u

Sedap nyerrr resepi nasi goreng sardin ni. Selain tu mudah sangat penyediaan bahan bahan resepi ni. Saat platting sila rakan add bahan sayur segar seperti tomato and carrot supaya lebih menyelerakan untuk anak rakan. Kerana memang anak terkadang susah makan. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng sardin sedap and simple lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk rakan and akhir kata selamat mencube cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Kukus Cina Sedap Sangat

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.