Resepi Nasi Goreng Pattaya Sedap Giler

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kwan cantik and terbaik. Nak masak apa hari ni? Masak yang sedap and simple sahaja yer. Kalau rakan tekde idea resepi sila bookmark blog ni untuk peroleh resepi sedap and lazat. Selain tu kawan bisa guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi yang kawan suka. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi goreng pattaya sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi goreng pattaya ialah resepi nasi goreng yang dibungkus telur. Kawan terbayang tak sedap nya resepi ni. And kalau kawan nak try sila semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak pulak cara cara membuat resepi nasi goreng pattaya sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Pattaya Sedap Giler

Bahan-bahan Resepi Nasi Goreng Pattaya

  • Sepinggan nasi yang dimasak tidak terlalu lembik
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 biji bawang merah besar + 3 ulas bawang putih diblend
  • 1 mangkuk kecil isi ayam
  • 2 tangkai sawi, dipotong sederhana
  • 3 tangkai cili padi diketuk
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil kicap sotong
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 2 biji telur ayam
  • Garam & gula secukup rasa

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Ayam Masak Merah Sedap Best

Cara-cara Membuat

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang yang diblend hingga naik bau
  3. Masukkan isi ayam, kacau hingga masak
  4. Masukkan sos tiram
  5. Masukkan garam & gula secukup rasa
  6. Masukkan sawi & cili padi
  7. Masukkan nasi
  8. Taburkan serbuk lada hitam & kacau hingga sebati
  9. Angkat

Cara cara Penyediaan membungkus nasi dengan telur

  1. Gunakan kuali berasingan dari kuali yang diguna untuk menggoreng nasi.
  2. Panaskan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak
  3. Ratakan minyak hingga keseluruh permukaan kuali
  4. Bila minyak betul-betul panas, masukkan telur yang telah dikepuk secara berpusingan bermula dari atas hingga ke tengah kuali. Pastikan telur rata dan menipis di dalam kuali. Proses ini mengambil masa yang amat singkat.
  5. Masukkan nasi yang digoreng tadi ke bahagian tengah telur yang masih memanas
    di dalam kuali.
  6. Hujung telur dilipat menjadi 4 penjuru. Proses ini sama seperti yang anda lihat orang buat murtabak.
  7. Ambil pinggan kosong, telungkupkan di atas telur dan terbalikkan kuali dan sambut nasi goreng yang berbungkus nasi secara berhati-hati.

source : resepiummumishkah

Hurm menyelerakan sangat yer resepi nasi goreng pattaya ni. Memang proses membungkus sikik sulit kalau tak terbiasa but saya yakin kawan bisa do it. Or kalau kawan nak try resepi nasi goreng lain seperti yang tersedia diblog ni ialah nasi goreng pattaya ayam, resepi nasi goreng pattaya mat gebu and more. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng pattaya sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Kerabu Golok Sedap Best

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.