Resepi Nasi Goreng Kunyit Sedap Menyelerakan

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik and terbaik. Nak masak apa sahaja hari ni? Pasti bonda dah have a list of resepi yang sedap and mudah lagi menyelerakan. But kalau bonda takde that list, bonda can add resepi yang nak saya kongsikan ni kat list tu. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi goreng kunyit sedap and menyelerakan. Resepi nasi goreng kunyit merupakan satu diantara varian resepi nasi goreng yang banyak macam tu. Resepi ni punyai kekhasan iaitu ada rasa kunyit and bewarna sikik kuning. Bahan resepi ni seperti serbuk kunyit, ikan bilis and etc. Kalau bonda cantik nak try at home sila semak bahan lengkap kat bawah. Lepas sume bahan tersedia bonda semak cara cara membuat resepi nasi goreng kunyit sedap and mudah ni yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Kunyit Sedap Menyelerakan

Bahan-bahan Nasi Goreng Kunyit

  • 3 cawan nasi sejuk , leraikan dahulu
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • *bahan tumbuk
  • Sejemput ikan bilis, digoreng garing
  • 2 keping dada ayam, dipotong kecil
  • 5 tangkai kacang panjang, potong pendek-pendek
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil cili kering kisar
  • Garam secukup rasa

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style Best Sedap nya

Cara cara Membuat

  1. Permulaan bonda cantik panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk or bahan dengan tanda * hingga wangi. Masukkan ayam, kacang panjang dan serbuk kunyit. Masak sehingga ayam kecut dan cukup masak.
  2. Masukkan nasi dan kaup balik sehingga kesemua bahangian rata. Perisakan dengan garam dan boleh diangkat.
  3. Untuk buat telur tu, pukul telur dengan cili dan perisakan dengan garam. Masak telur dadar seperti biasa. Bila dah masak, potong panjang-panjang.
  4. Nasi Goreng Kunyit sedia dihidangkan.

source : dapurdivameletop

Mudah sangat yer cara membuat resepi nasi goreng kunyit ni. Selain tu resepi ni memang sedap and pantas menjadi kegemaran ramai keluarga. Resepi ni elok dihidang saat breakfast untuk add stamina supaya sihat and healthy. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng kunyit sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Briyani Ayam Johor Sedap Ringkas

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.