Resepi Nasi Goreng Kicap Sedap dan Mudah

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan terbaik nan cantik. Rakan nak apa sahaja hari ni? Semoga sume your activity berjaya and rakan sihat selalu yer. Rakan nak masak apa today? Kalau takde idea nak masak apa rakan semak sahaja resepi yang nak saya kongsikan ni. Saya izin nak kongsi resepi nasi goreng kicap sedap and mudah lagi menyelerakan. Resepi nasi goreng kicap ni memang dah famous kerana sume orang bisa membuat nya. But resepi nasi goreng yang saya kongsikan ni sikik berbeza kerana saya peroleh dari blog ziemahmud. Izin berkongsi disini akak ziemahmud. Oke langsung sahaja kalau rakan nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi seperti bawah ni. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi goreng kicap sedap and mudah. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Kicap Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Nasi Goreng Kicap

  • Nasi putih ~ 3 cawan
  • Bawang putih ~ 3-4 ulas dicincang
  • Bawang besar (merah) ~ Setengah labu dihiris
  • Cili padi ~ 4-5 biji diketuk
  • Daun limau purut ~ 3-4 helai dihiris
  • Udang kering ~ Segenggam ditumbuk
  • Kicap pekat ~ Secukup rasa (masinnya)
  • Sos Tiram ~ 1 camca besar
  • Telur ~ 1 biji
  • Kobis ~ Secukupnya (untuk hiasan) dihiris halus
  • Minyak ~ Secukupnya untuk menumis

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan

Cara cara Membuat

  1. Permulaan rakan cantik panaskan 2-3 camb. minyak dalam kuali dan tumiskan bahan 2,3,4,5 dan 6 hingga bawang kekuningan dan naik baunya.
  2. Masukkan nasi, sos tiram dan kicap pekat, kacau hingga sebati dan cukup rasa.
  3. Buat lubang di bahagian tengah nasi dan masukkan telur, kacau lagi sehingga telur masak.
  4. Angkat dan hidangkan dalam pinggan dan hiaskan dengan kobis, telur goreng atau lain-lain.

source : ziemahmud

Mudha sangat yer cara membuat resepi nasi goreng kicap ni. Selain sedap resepi ni jugak mudah penyediaan bahan bahan. So rakan try at home and kongsikan hasil kat komentar yer. Resepi nasi goreng kicap ni merupakan satu diantara resepi nasi goreng yang sedap. Nasi goreng ada pelbagai macam resepi seperti resepi nasi goreng ikan bilis, resepi nasi goreng belacan and etc. Kalau rakan nak try resepi lain sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi yang rakan suka. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng kicap sedap and mudah ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Simple and Sedap

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.