Resepi Nasi Goreng Kerabu Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam healthy bonda cantik nan terbaik. Hari ni bonda dah try resepi apa sahaja untuk hidangan makan keluarga? Pasti sedap and menyelerakan yer hidangan bonda tu. Kalau bonda sedia boleh kongsikan kat sini resepi nya. Or bonda nak try resepi lain. Sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi apa apa yang sedap and menyelerakan. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi goreng kerabu sedap and mudah. Resepi nasi goreng kerabu ialah resepi yang dah famous kerana sedap and plating yang sangat menyelerakan. Resepi ni dikenal pulak with name resepi nasi goreng hujan panas kalau tak wrong. Untuk bonda yang nak try sila semak bahan and sedia bahan tu seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak pulak cara cara membuat resepi nasi goreng kerabu sedap and mudah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Kerabu Sedap Sangat

Bahan Resepi Nasi Goreng Kerabu

Bahan A

  • 2 cwn nasi putih
  • 1/2 cwn udang basah(buang kulit)
  • 1/2 cwn isi ayam dihiris nipis
  • 2 biji telur (dipukul)
  • 5 biji cili merah (ditumbuk halus)
  • 5 biji bwg merah (dihiris halus)
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir

Bahan B (Dihiris)

  • Sedikit lobak merah
  • 1/2 labu bwg besar
  • 3 biji cili api
  • 1/2 sudu teh bunga kantan
  • 2 sudu makan kubis
  • 1/2 sudu teh serai

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Pandan Sedap Best and Mudah

Cara cara Membuat

  1. Satukan bahan B, perap selama 10 minit
  2. Panaskan minyak & tumiskan cili merah, bawang merah, udang dan isi ayam.
  3. Biarkan 2 minit, masukkan telur dan kacau.
  4. Masukkan nasi serta garam dan gula. Gaul rata dan taburkan bahan B.
  5. Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan.
  6. * Taburkan daun bwg & bawang goreng untuk hiasan.

source : sutera14

Mudah bukan main cara membuat resepi nasi goreng kerabu sedap ni. Selain tu perolehan bahan pon mudah sangat. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang or makan pagi. Selain resepi ni ada pulak resepi nasi goreng yang sedap. Cuba bonda guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi apa apa sahaja yang bonda suka seperti nasi goreng kerabu mat gebu, nasi goreng kerabu hanieliza, nasi goreng terengganu and etc. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng kerabu sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Kukus Sos Tiram Sedap Sangat and Mudah

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.