Resepi Nasi Goreng Kerabu Mat Gebu Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan terbaik and sehati. Hari ni nak masak apa sahaja? Pasti lah dah have idea nak masak ap? But kalau kawan cantik takde idea semak sahaja resei berikut ni. Iaitu resepi nasi goreng kerabu mat gebu simple sangat lagi menyelerakan. Resepi nasi goreng kerabu met gebu merupakan variasi resepi nasi goreng yang dimasak dengan add bahan seperti bawang, cili api, bunga kantan and serai serta taugeh and etc. Langsung terbayang sedap nya resepi ni. So if kawan cantik nak try sila sedia bahan bahan nya yer. Boleh pulak kawan substitue bahan lain suai selera. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi goreng kerabu mat gebu simple sangat tapi menyelerakan.

Resepi Nasi Goreng Kerabu Mat Gebu Sedap Best

Bahan-bahan Nasi Goreng Kerabu Mat Gebu

  • 4 cawan nasi sejuk, dileraikan
  • 1 camca besar pes tomyam (sebarang jenama)
  • 2 camca besar sambal tumis (resipi di sini) (akak tukar cili kisar)
  • 1 keping dada ayam, hiris memanjang
  • 1 biji bawang besar, hiris (akak dadu)
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 3 cili api – ketuk sikit
  • 1 kuntum bunga kantan, hiris halus, tinggalkan sedikit untuk hiasan
  • 1 batang serai, ambil bahagian putih dan hiris halus
  • 1 batang daun kesum-hiris halus
  • sedikit taugeh
  • 2 biji telur, pukul sedikit
  • 1/2 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)-tukar taugeh
  • Sos ikan secukup rasa (anggaran 1-2 sudu teh)
  • 3 sudu teh kicap manis-akak tambah
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam jika perlu
  • Hirisan cili padi untuk hiasan-akak guna cili flake
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan

Resepi lain : Resepi Nasi Briyani Ayam Johor Sedap Ringkas

Cara cara Membuat

  1. Permulaan kawan cantik panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan sambal tumis , serai hiris, cili ketuk dan pes tomyam, kacau rata.
  2. Tambah mix vege (taugeh) dan daging ayam gaul rata.
  3. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur, biar mengeras sikit, dan kacau. Gaul rata.
  4. Masukkan nasi dan gaul, tambah sos ikan secukup rasa dan tambah hirisan bunga kantan, taugeh, daun kesum dan kacau hingga rata.
  5. Masak sekejap dengan api besar. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  6. Tabur hirisan daun bawang, hirisan cili padi dan baki bunga kantan tadi.
  7. Nasi Goreng Kerabu Mat Gebu sedia dihidangkan panas..

source : kualisakti

Sedap nyerr resepi nasi goreng kerabu mat gebu ni. Pantas dicuba at home. Resepi ni elok dihidang saat kapan sahaja kerana simple and bahan bahan pon mudah perolehnnya kat pasar. Kawan cantik boleh pulak add bahan sayuran untuk anak supaya sihat and pandai Oke sekian kongsi resepi nasi goreng kerabu mat gebu simple tapi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Sedap Giler lagi Simple

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.