Resepi Nasi Goreng Kampung Thai Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalammu’alaikum akak akak dan bonda yang cantik dan baik 🙂 semoga healthy always dan selalu peroleh limpahan rezeki dan kebahagiaan from Allah SWT. Jumpa kembali dengan saya gemar berkongsi resepi sedap and mudah lagi sihat. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi goreng kampung thai sedap and simple. Siapa bonda or akak kat sini yang pernah traveling to Thailand. In Thai memang banyak sangat resepi street food yang sedap seperti yang saya kongsikan ni. Resepi nasi goreng kampung thai ialah resepi nasi goreng yang dimasak dengan bahan bahan seperti bawang putih, sayur kalian, and daging ayam. Resepi ni dimasak seperti cara dibawah and hasil sangat menyelerakan lagi sedap. So untuk bonda yang nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi goreng kampung thai sedap and simple ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Goreng Kampung Thai Sedap Best

Bahan-bahan Resepi Nasi Goreng Kampung Thai

  • Nasi putih satu pot atau satu mangkuk.
  • Bawang putih
  • Sedikit daging Ayam
  • Sayur kailan
  • Minyak masak
  • Sebiji telur
  • Sebiji cili merah besar

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Madu Paling Sedap and Simple

Cara-cara membuat

  1. Pertama sekali masukkan minyak dan biarkan sehingga panas
  2. Kemudian masukkan bawang putih, 1 sudu cili Boh
  3. Masukkan ayam dan gaulkan ayam tersebut sehingga masak
  4. Setelah masak ayam tersebut masukkan pula nasi putih Selepas itu anda masukkan sayur kailan
  5. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato ,sos tiram, kicap masin, kicap pekat , garam , secubit gula dan serbuk perasa
  6. Potong sebiji cili merah besar
  7. Gaulkan sehingga masak..
  8. Jika ingin lagi sedap anda boleh lah menambahkan lagi hidangan anda udang dan sotong.
  9. Akhir sekali anda boleh juga meletakkan sebiji telur dadar untuk diletakkan di atas hidangan nasi goreng anda.
  10. Untuk hiasan pula potong timun dan tomato dan letakkan di d atas hidangan anda.
  11. Anda boleh juga taburkan sedikit lada sulah dan bawang goreng diatas hidangan tersebut.
  12. Hidangan nasi goreng kampung ala Thai anda telah pun siap.
  13. Silalah jamu keluarga anda dengan resepi ini.
  14. Sudah semestinya keluarga anda akan tersenyum lebar dengan nasi goreng kampung ala Thai ini.

source : oh-resepi

Mudah sangat yer cara cara membuat resepi nasi goreng kampung thai ni. Selain tu bonda or akak bisa juga add bahan bahan like a carrot yang baik untuk kesihatan mata anak anak. Kalau bonda and akak nak try resepi nasi goreng lain yang sama sedap nya seperti resepi nasi goreng kicap, resepi nasi goreng belacan, resepi nasi goreng telur and etc sila guna pencarian kat blog ni yer. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng kampung thai sedap and simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Dagang Kelantan Original Sedap nya

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.