Resepi Nasi Goreng Kampung Sedap Giler and Simple

kongsiresepinasi.com – Assalammu’alaikum and salam sejahtera dan bahagia selalu kawan cantik lagi sehati. Semoga kawan kawan selalu sihat dan berjaya disegala punya acara. Jumpa kembali dengan saya gemar berkongsi resepi sedap and mudah yang tepat sangat untuk kawan cuba at home. Masa ini saya nak izin untuk berkongsi resepi nasi goreng kampung sedap giler and simple lagi menyelerakan. Memang nasi goreng dah sangat banyak varian nya seperti resepi nasi goreng ikan bilis, nasi goreng kampung ala thai and resepi nasi goreng cili padi. But kesemuanya mengandungi sedap yang berbeza. So kawan pilih sahaja resepi apa apa yang kawan cantik suka. Oke resepi nasi goreng kampung sedap giler ni dibuat dengan bahan bahan seperti kacang buncis, telor (kuantiti suaikan selera) and bahan utama ialah nasi. Kalau kawan cantik nak try sila semak bahan lengkap kat bawah and sedia bahan lengkap tu yer. Lepas sedia sume bahan kawan cantik semak pulak cara cara membuat resepi nasi goreng kampung sedap giler lagi simple ni. Oke let’s try resepi ni.

Resepi Nasi Goreng Kampung Sedap Giler and Simple

Bahan Resepi Nasi Goreng Kampung Sedap Giler

  • nasi 2 pot
  • daging
  • kacang buncis
  • telur 2 biji
  • serbuk ikan bilis knorr

Bahan A (blend)

  • bawang besar 2 biji
  • bawang putih 2 ulas
  • cili padi(cili padi akar ye, bukan cili padi kampung) 15 biji
  • (aku suka pedas, tak suka pedas boleh la kurangkan)

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Pink Sedap Menyelerakan

Cara cara Membuat

  1. Awal mula kawan cantik panaskan minyak
  2. Masukkan bahan blend tadi (bawang besar 2 biji,bawang putih 2 ulas and cili padi)
  3. Separuh masak, masukkan daging. daging perlu masa lama untuk masak n empuk so masukkan awal takpa
  4. Masukkan pati ikan bilis 1 sudu kecik.
  5. Dah garing sambal n daging dah empuk, tolak ketepi sikit, bagi ruang. then pecahkan telur.
  6. Kacau n pecah2kan telur tu.
  7. Masukkan sayur.
  8. Masukkan garam secukup rasa
  9. Gaul sebati
  10. Bila sayur dah hampir masak, boleh masukkan nasi. sayur jangan sampai lembek nanti tak best. n nasi make sure dah garis dulu la. baru peroi lawa n sedap.
  11. Gaul and nasi goreng kampung sedap giler siap untuk di hidang.

source : peejburhan

Mudah sangat yer resepi nasi goreng kampung sedap giler and simple ni. Oleh itu rakan cantik try at home yer. Lepas cuma sila kongsi kat bawah or kolom komentar. Resepi ni tak butuh time banyak, elok sangat dihidangkan untuk sarapan. Elok pulak dihidang sore hari sambil minum teh. Selain tu rakan sila explore rasa with modification in this resepi like add bahan sayur lain yang menyihatkan. Oke sekian kongsi resepi nasi goreng kampung sedap giler and simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Goreng Uncle Bob Sedap Sangat and Simple

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.