Resepi Nasi Briyani Kambing Sedap Terbaikk

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda and kawan cantik terbaik. Bonda or kawan kat sini dah ahli masak resepi yer. Boleh la berkongsi tips and trik kat kolom komentar supaya saya bisa belajar pulak. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi dari perwakilanfrankfurt iaitu resepi nasi briyani kambing sedap and sangat menyelerakan. Untuk kawan or bunda atau anggota family yang punyak kolesterol tinggi harap kurangkan makan masakan ni yer supaya kolesterol tak meningkat and sihat selalu. Resepi nasi briyani kambing merupakan resepi nasi yang dihidang bersama daging kambing sedap and lazat. Resepi ni guna pelbagai macam bahan yang diperlukan. So untuk kawan yang nak try harap sedia bahan bahan nya yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi briyani kambing sedap terbaik and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Briyani Kambing Sedap Terbaikk

Bahan- Bahan Nasi Briyani Kambing

  • 1kg basmati
  • 500gm daging kambing (dipotong dadu)
  • 10 ulas bawang merah (dihiris)
  • 5 ulas bawang putih (dihiris)
  • 50gm halia (dihiris)
  • 10gm kulit kayu manis
  • 5gm buah pelaga
  • 5gm bunga lawang
  • 5gm bunga cengkih
  • 2 helai daun pandan
  • 125ml susu chair
  • 1 liter air
  • 10gm daun pudina
  • 10gm serbuk Kari
  • 10gm serbuk jintan manis
  • 10gm serbuk jintan Putin
  • 200gm minyak sapi
  • 5gm daun sup
  • Garam secukup rasa

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Hainan Kukus Sedap Sangat

Cara cara Membuat

  1. Awal mula kawan or bonda basuh beras sampaip bersih and toskan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumiskan kulit kayu manis, Buah pelaga, bunga lawang dan bung a cengkih.
  3. Seterusnya masukkan bawang merah, bawang Putin, halia dan daun PA Dan Tumis hingga berbau wangi.
  4. Masukkan serbuk kari, jintan manis dan jintan putih. Kacau hingga rata. Apabila bahan yang tumis tadi telah masak, masukkan daging kambing, kacau rata dan masak hingga empuk.
  5. Kemudian masukkan air, susu cair, daun sup Dan garam secukup rasa. Apabila telah mendidih masukkan beras, kacau dan tutup hingga masak.
  6. Dah masak and nasi briyani kambing sedia dihidang

source : perwakilanfrankfurt

Sedap sangat resepi nasi briyani kambing ni. Selain tu mudah pulak cara membuat nya. Hanya sahaja bahan yang diperlukan sikik banyak yer. Resepi ni elok dihidang saat jamuan makan petang or bersama orang terkasih. Boleh pulak dihidang untuk calon mertua. Oke sekian kongsi resepi nasi briyani kambing sedap sangat and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Resepi lain : Nasi Ayam

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.