Resepi Nasi Briyani Kambing Johor Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik nan terbaik. Semoga rakan sume healthy always and banyak memberi faedah and menginspirasi rakan lain. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi briyani kambing johor sedap and menyelerakan. Rakan dah know nasi briyani tu banyak sangat varian seperti resepi briyani kambing batu pahat, resepi nasi beriani gam kambing and many more. Kesemua resepi tu mengandungi bahan yang berbeza and hasil sedap pon berbeza. Resepi nasi briyani kambing johor ialah resepi nasi briyani yang dihidang bersama daging kambing. In this resepi saya anggaran kambing 1 kg and nasi 15 pot untuk 30 orang makan. Rakan sila anggaran suai keperluan yer. Selain tu ada pulak bahan lain seperti bawang besar, bawang putih, tomato and daun ketumbar, daun sup, daun bawang and etc. Oke kalau rakan nak try sila semak bahan bahan and cara cara membuat resepi nasi briyani kambing johor ni yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Briyani Kambing Johor Sedap Sangat

Bahan Resepi Nasi Briyani Kambing Johor

  • 1 kilo lamb shoulder lamb shoulder
  • *4 sb rempah briani
  • *4 biji bawang besar
  • *1 labu bawang putih
  • *3 inci halia
  • *5 biji tomato
  • *4 biji cili hijau/cili api pun boleh
  • 3 pokok daun ketumbar
  • 3 pokok daun sup
  • 3 pokok daun bawang
  • Secekak daun pudina
  • 2 batang chinese leek
  • 2 batang karot
  • 3 sb kismis
  • 6 sb madu
  • 2 ketul (sebesar ibu jari) gula batu
  • 1/2 keping gula melaka
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 6 biji buah pelaga
  • 10 biji bunga cengkih
  • 1/2 cawan susu cair
  • 4 sb sos tiram
  • 4 sb sos cili
  • 4 sb minyak sapi (QBB paling best)
  • 250 gm bawang goreng
  • Garam secukup rasa

Kisar bahan

  • * Gaul daging/kambing dengan semua bahan2 di atas sehingga sebati. Masakkan di atas api sederhana sehingga daging empuk dan kuah agak pekat.
  • *** kacau sekali sekala supaya tak hangit.

Resepi lain : Resepi Sotong Celup Tepung Simple and Rangup

Bahan nasi

  • 15 Pot Brasmati direndam selama 20 minit dan toskan hingga kering
  • 2 pokok daun ketumbar
  • 250 gm daun pudina
  • 4 helai daun pandan
  • 4 biji bawang Besar – kisar
  • 20 ulas bawang merah dihiris dan digoreng
  • 2 labu Bawang Putih – kisar
  • 2 inci Halia
  • 1 sb Ibu Briani
  • 3 kuntum Bunga lawang
  • 2 btg Kulit Kayu Manis
  • 8 biji Buah Pelaga
  • 1/2 cwn minyak masak
  • 1 cwn Minyak sapi QBB
  • 1 tin Susu Cair
  • air ikut sukatan beras kurang 1 sebab campur susu.
  • Garam secukup rasa
  • Gajus dan kismis
  • Sedikit Pewarna Merah dan Kuning

Cara cara Membuat

  1. Tumis semua bahan yang dikisar bersama daun pandan dan rempah tumis.
  2. Masukkan ibu briani.
  3. Masukkan masukkan air. Masak hingga mendidih.
  4. Masukkan susu dan garam. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan beras, jgn kacau sehingga kering.
  6. Masukkan daun-daun, gajus, kismis dan bawang goreng.
  7. Kacau sekejap dan biarkan nasi tanak.
  8. Titiskan pewarna dan biarkan selama lima minit dan kacau. Jangan lupa tutup api…..

source : zulfadreamland

Sedap nyerr resepi nasi briyani kambing johor ni. Pantas cuba at home and hidang untuk keluarga terkasih. Oke sekian kongsi resepi nasi briyani kambing johor sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Kerabu Mat Gebu Sedap Best

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.