Resepi Nasi Briyani Gam Batu Pahat Sedap Terbaik

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam healthy bonda cantik. Semoga bonda sume berjaya di masak datang and peroleh banyak faedah dari apa yang bonda tanam. Bonda nak masak apa hari ni? Bonda sedia tak cuba resepi yang nak saya kongsikan ni. Ialah resepi nasi beriani gam batu pahat sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi beriani gam batu pahat ialah resepi khas from batu pahat johor Malaysia yang famous kerana banyak masakan sedap kat sana. Resepi ni dimasak guna bahan bahan seperti rempah tumis halia bawang merah and putih and more. Kalau bonda nak try sila semak bahan bahan ad sedia bahan bahan tu yer. Lepas sume bahan yang diperlukan ada bonda cantik langsung sahaja semak cara cara membuat resepi nasi beriani gam batu pahat sedap and menyelerakan ni.

Resepi Nasi Briyani Gam Batu Pahat Sedap Terbaik

Bahan Resepi Nasi Beriani Gam Batu Pahat

  • 3 cwn beras basmathi
  • sedikit rempah tumis
  • *6 ulas bwg merah (blend)
  • *5 ulas bwg putih (blend)
  • *2″halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
  • 2-3 tbsp minyak sapi
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Biasa tapi Sedap Best

Cara-cara Membuat

  1. Permulaan bonda cantik panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  2. Masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. Masukkan air..tunggu sampai didih
  4. Masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. Pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. Bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. Masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih ‘kick’,masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. Masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan…

source : sue-hasue

Sangat berkhidmat resepi nasi beriani gam batu pahat ni dihidang saat jamuan makan petang. Resepi ni anggaran untuk 4 org so kalau rakan nak tambah orang suaikan sahaja bahan bahan resepi ni supaya tetap sedap and menyelerakan. Selain tu bonda sila explore rasa dengan add bahan bahan yang menyihatkan seperti tomato, carrot and timun. Oke sekian kongsi resepi nasi beriani gam batu pahat sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Dagang Kelantan Original Sedap nya

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.