Resepi Nasi Briyani Ayam Johor Sedap Ringkas

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik terbaik. Semoga kawan cantik sihat selalu yer. Kerana nikmat sihat merupakan paling utama. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi briyani ayam johor sedap and lazat menyelerakan sangat. Kawan pasti dah know sedap nya nasi briyani ayam johor ni. Resepi nasi ayam briyani johor ni merupakan resepi nasi briyani yang dihidang bersama ayam johor and bahan lain sebagai pelengkap plating untuk kecantikan hidangan. So kawan kawan cantik nak try sila sedia bahan bahan seperti bawah ni yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi briyani ayam johor ni. Jom semak resepi nya.

Bahan bahan Nasi Briyani Ayam Johor

Bahan bahan Ayam

  • seekor ayam
  • 2 senduk rempah beriani
  • susu cair 1/2 cawan
  • 2 biji bawang besar hiris
  • 2 biji tomato
  • 7 iji cili besar hijau dibuang biji dan kerat
  • 15 tangkai cili kering
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 senduk tomato puri
  • 1 cawan yougart , daun ketumbar
  • 1 caw minyak
  • 1 1/2 caw air
  • cili kering blender 2 senduk (jika suka pedas)
  • penumis (kulit kayu manis dan 4 sekawannya)
  • air asam jawa, garam, gula secukup rasa
  • Bahan utk goreng ayam: kunyit ketul 3 inci, bawang putih 3 ulas, halia 1 inci dan serai hiris (bhg yg putih), serbuk rempah kari 1 sudu besar, serbuk lada hitam skit serta garam

Cara cara Membuat

  1. Basuh ayam dgn asam jawa campur tepung, rendam 20 min dan toskan.
  2. Bahan utk goreng ayam kunyit ketul, bwg putih, serai hiris dan halia blender dgn skit air dan gaulkan dgn ayam beserta serbuk rempah kari serta serbuk lada hitam dan garam.
  3. Goreng separuh masak sahaja ya.
  4. Cili kering, cili hijau, tomato diblenderkan bersama dan gaulkan dengan rempah beriani, susu cair….gaul rata.
  5. Panaskan 1 cawan minyak (guna minyak goreng ayam je..), tumiskan bahan penumis 4 sekawan, kismis, rempah yg telah digaul dgn bahan2 yang diblenderkan, tomato puri, skit susu cair dan garam. kacau rata dan kacau selalu sbb takut hangit.
  6. Masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak tadi….kacau rata.
  7. Masukkan sebiji bawang yg dibelah 4, sebiji tomato hiris serta air asam jawa, perahan limau dan gula 1 sudu kecil/madu (jika ada), kismis skit serta air 1 1/2 cawan.
  8. Masak sampai terbit minyak atau kuah pekat, perasakan garam. Kemudian taburkan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar.

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Sedap Giler lagi Simple

Bahan bahan Nasi Briyani

  • 1 kg beras moghul, basuh bersih dan rendamkan sebelum mula masak lauk.
  • 2 biji bawang besar hiris
  • 1 inci halia hiris
  • 3 ulas bawang putih hiris
  • penumis 4 sekawan….kulit kayu manis,cengkih, bga lawang dan buah pelaga.
  • 1 senduk rempah beriani
  • 2 senduk Buttercup/planta campur skit minyak goreng ayam 1 senduk
  • segenggam/1 kotak kecil kismis
  • 1/2 caw susu cair
  • daun pandan
  • bawang goreng
  • pewarna kuning telur/kaskas (susah nak carik…)

Cara cara Membuat

  1. Beras tadi dah basuh dan rendam sekejap ya…..
  2. Panaskan butter dlm periuk, campur skit minyak goreng ayam tadi dan tumiskan penumis 4 sekawan.
  3. Masukkan bawang besar hiris, halia dan bawang putih tumbuk, kacau sampai bangkit bau…
  4. Masukkan rempah yg digaul dengan susu cair, daun pandan, kismis, garam…
  5. Kacau selalu, setelah rempah terbit minyak dan wangi masukkan 6 cawan air untuk beras 5 cawan.
  6. Setelah mendidih masukkan beras, jgn masuk pulak air rendaman beras ya…
  7. Setelah masukkan beras, tutup periuk sampai nasi masak separuh masak/hampir masak. angkat periuk.
  8. Salin nasi tadi dalam bekas lain.
  9. Tadi guna periuk (rice cooker). Masukkan sebahagian nasi yg separuh masak, ratakan.
  10. TUANG SUSU CAIR skit, titikkan skit pewarna kuning, letakkan pula lauk yg dah masak tadi dlm 4 ketul dgn skit shj kuah, separuh hirisan tomato, hirisan daun ketumbar dan bawang goreng.
  11. Masukkan nasi yg baki tadi kesemuanya dan ratakan…..
  12. Sama cara di atas…TUANG SUSU CAIR SKIT, titikkan skit pewarna kuning, masukkan lauk dalam 4 ketul dgn skit kuah, hirisan lagi separuh tomato, hirisan daun ketumbar, dan bawang goreng.
  13. Akhir sekali tutup semula periuk dan masak semula…sampai nasi betul2 masak.

source : thesweetbrownies

Memang la sedap sangat resepi nasi briyani ayam johor ni. Pantas pulak selalu ada di menu masakan kat kedai yang famous. Kalau kawan nak try sila explore rasa and plating yer. Supaya lebih menyelerakan. Oke sekian kongsi resepi nasi briyani ayam johor sedap and lazat lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Kelantan Sedap Best

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.