Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan terbaik. Nak try resepi apa sahaja hari ni? Kalau takde idea nak try resepi apa rakan sila kunjungi blog kongsiresepinasi.com yer kerana di blog ni saya nak kongsi pelbagai macam resepi. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi beriani rempah maggi sedap and menyelerakan. Kawan kat sini ada tak yang gemar nasi tu. Kalau ada harus cuba at home yer. Untuk cuba resepi ni kawan sila semak and sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu langsung sahaja kawan cantik semak cara cara membuat resepi nasi beriani rempah maggi sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan (1)

Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi

Bahan-bahan Nasi

  • 4 ulas bawang putih, dihiris
  • 5 sm halia, dihiris
  • 1 ulas bawang merah, dihiris
  • 2 sudu besar minyak jagung
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 helai bunga cengkih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 helai bunga lawang
  • 1 sudu besar maggi cukup rasa
  • 700 ml air / stok daging
  • 500 ml beras basmati, dicuci dan ditoskan

Bahan-bahan Daging

  • 4 ulas bawang putih, dikisar
  • 5 cm halia, dikisar
  • 2 bawang merah, dikisar
  • 1 sudu besar minyak jagung
  • 1 paket maggi Perencah Nasi Briyani
  • 1/4 cawan air
  • 300 g daging, direbus
  • 100 g kacang kuda, direbus
  • 100 g kacang dal, direbus
  • 20 g kismis
  • 20 g daun ketumbar
  • 20 g daun pudina
  • 3 sudu besar badam, dihiris nipis

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Penyet Original Simple and Sedap

Cara cara Membuat

Cara cara Membuat Nasi

  1. Panaskan minyak jagung dan tumiskan bawang putih, halia, bawang merah, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih ke dalam kuali hingga semuanya berwarna perang.
  2. Kemudian masukkan beras dan kacau.
  3. Alihkan beras dan bahan tumisan tadi ke dalam periuk nasi elektrik untuk masak.

Cara cara Membuat Daging

  1. Panasnya minyak jagung dan tumiskan bawang putih, halia dan bawang merah sehingga naik baunya.
  2. Kemudian, campurkan MAGGI® Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani, air, daging, kacang kuda dan dal.
  3. Biarkan dia mereneh selama 10 minit.
  4. Akhir sekali, masukkan kismis, daun ketumbar, daun pudina dan hirisan badam. Biarkan masakan selama 5 minit lagi.
  5. Cedukkan separuh daripada nasi yang telah dimasak dan masukkan daging di atas baki nasi di dalam periuk.
  6. Kemudian masukkan semula nasi yang diceduk tadi dan panaskan nasi selama 5 minit lagi.
  7. Tadaa siap! Dan kacaulah nasi briyani anda sebelum dihidangkan panas.

source : aryshafayyadh

Hurmmmm sedap nyeerrrr resepi nasi beriani rempah maggi ni. Selain sedap resepi ni jugak mudah cara membuat nya kerana guna perencah maggi sedap and lazat. Oya kalau kawan nak try resepi beriani lain seperti resepi nasi briyani tanpa rempah, resepi nasi beriani mat gebu and etc sila guna pencarian resepi di blog ni untuk peroleh resepi yang kawan suka. Oke sekian kongsi resepi nasi beriani rempah maggi sedap and lazat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Sambal Udang Sedap Sangat

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.