Resepi Nasi Beriani Kambing Sedap Wajib Cuba

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda and kawan cantik. Dont forget to bismillah for every your activity yer. Supaya dipermudah and peroleh kejayaan dalam your activity. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi beriani kambing sedap and lazat lagi menyelerakan. Bonda and kawan should try at home yer. Resepi nasi beriani kambing merupakan resepi nasi yang dihidang bersama daging kambing and bahan lain sebagai hiasan platting and boleh pilih yang sayuran sihat yer. Oke langsung sahaja tanpa banyak cakap jom kita semak resepi nasi beriani kambing sedap and menyelerakan ni.

Resepi Nasi Beriani Kambing Sedap Wajib Cuba

Bahan bahan Nasi Beriani Kambing

  • 500gm beras basmathi
  • 1 sdb rempah beriani ( pakai je apa2 brand..bancuh dgn sedikit air )
  • 2 biji tomato ( potong dadu )
  • 2 biji cili merah belah 2 panjang
  • 2 biji cili hijau belah 2 panjang
  • 500 ml air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/4 cawan kismis hitam
  • Beberapa titik pewarna kuning
  • 3 ulas bawang merah kecil hiris*
  • 2 ulas bawang putih hiris*
  • 1 inci halia hiris halus*
  • 1 batang kayu manis#
  • 2 kuntum bunga lawang#
  • 3 kuntum bunga cengkih#
  • 2 ulas buah pelaga#
  • 1 pelepah daun kari#
  • Bahan2 nak garnish nasi ( daun ketumbar, klu suka letak daun pudina dan kacang gajus yg di bakar atau goreng tanpa minyak )

Cara cara Membuat

  1. Cuci beras dan rendam 30 minit.
  2. Cairkan minyak sapi..tumis dahulu bahan bertanda #.
  3. Next masukkan bahan bertanda *. Tumis smpi nmpk bawang2 hampir layu.
  4. Masukkan rempah beriani yg telah dibancuh air..tumis smpi pecah minyak.
  5. Masukkan tomato dan cili2 besar. Tumis sekejap smpi nmpk tomato dah layu ..masuk susu cair dan air.
  6. Now boleh masukkan garam..rasa.
  7. Sebelum tutup api dapur..masukkan kismis. Kacau seketika..boleh tutup api dapur.
  8. Toskan air beras…masukkan beras dlm rice cooker. Tuang kuah beriani tadi. Biarkan nasi masak.
  9. Bila rasa nasi da hampir kering..buka tutup periuk..buat beberapa lobang pada nasi ( saya guna chopstick ), tuangkan beberapa titik pewarna kuning dlm lobang tadi. Tutup periuk..biarkan nasi masak.
  10. Once nasi da masak..gembur2 kan nasi perlahan2 agar warna tadi cantik. Siap..tabur daun ketumbar, pudina atau gajus sebagai bahan garnishing.

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Biasa tapi Sedap Best

Bahan bahan Kambing Beriani

  • 500gm daging kambing
  • 1 biji tomato ( potong dadu )
  • 2 sdb rempah beriani ( guna apa2 brand )
  • 1 sdb rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air bersama rempah beriani )
  • 1/2 cawan plain yogurt ( nak kuah pekat tambah siket lagi pun boleh )
  • 4 sdb tomato puree
  • 1 sdb minyak sapi
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam / gula
  • Kentang suka hati nak byk mana
  • 2 ulas cili besar merah potong 2
  • 2 ulas cili besar hijau potong 2
  • Air yg mencukupi ( klu masak dgn kuali letak byk air utk empokkan daging. Klu guna noxxa just letak 600ml air )
  • Daun ketumbar utk garnishing

Bahan bahan tumis

  • 1 biji bawang besar hiris
  • 2 ulas garlic cincang hiris
  • 1/2 inci halia hiris halus
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang

Bahan bahan kisar

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang
  • 1 inci halia
  • 2 sdb bawang goreng
  • 2 biji cili merah besar
  • 2 biji cili hijau besar
  • Segenggam daun ketumbar

Cara cara Membuat

  1. Utk hilangkan bau daging kambing..cuci kemudian perap dgn sedikit tepung gandum dan sebiji perahan air limau nipis selama 20 ke 30 minit.
  2. Panaskan minyak masak campur minyak sapi. Tumis dahulu bahan2 tumis smpi nmpk layu.
  3. Next masukkan bahan2 kisar dan rempah beriani + rempah kari yg telah dibancuh air. Tumis smpi nmpk pecah minyak.
  4. Boleh masukkan daging kambing. Biar daging direneh seketika…masukkan air..masak smpi daging empok. Klu air da kurang daging tak cukup lembut lagi, boleh tambah air. Then masukkan kentang.
  5. Jika uolls guna NOXXA….lepas masuk daging..terus masuk tomato puree, tomato yg dipotong dadu dan air. Tekan function HP for 30 minit. Da cukup 30 minit..release preasure, tukar ke LP, set masa 3 minit..masuk kentang. Takyah tutup periuk, biarkan kentang masak. Bila kentang da empok, masukkan yogurt utk pekatkan kuah dan cili2. Siap..garnish dgn dgn daun ketumbar.
  6. So utk yg masak GUNA KUALI ..bila nmpk daging da empok, baru masukkan tomato puree, tomato yg dipotong dadu dan perasa iaitu garam dan gula.
  7. Masak smpi nmpk kuah cantik hampir pekat baru masukkan yogurt dan cili2 besar tadi. Masak seketika smpi tahap kepekatan yg uolls suka. Siap..garnish dgn daun ketumbar.
  8. Resepi nasi beriani kambing sedia dihidang.

source : deklassique

Hurm sedap nyerrr kick sangat la resepi nasi beriani kambing ni. Resepi ni elok dihidang untuk jamuan dalam majlis yang ada at home seperti perkahwinan or lain. Oke sekian kongsi resepi yang sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi nasi beriani kambing ni berfaedah and selamat mencube bonda and kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Hainan Original Best Sedap nya

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.