Resepi Nasi Beriani Faiza Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda terbaik nan cantik sangat. Menjadi suri rumah and tetap cantik tu idaman sangat untuk para bonda. Oleh itu makan masakn yang sihat yer. Seperti resepi yang nak saya kongsikan ni adalah resepi nasi beriani faiza sedap and mudah lagi menyelerakan. Resepi nasi beriani faiza ialah resepi yang sedap and mudah sangat. Kalau bonda tak percaya sila semak cara cara membuat resepi bawah ni. Selain tu perolehan bahan pon mudah sangat. Oke langsung sahaja jom semak resepi nasi beriani faiza sedap and mudah lagi menyelerakan ni.

Resepi Nasi Beriani Faiza Sedap Sangat

Bahan bahan Resepi Nasi Beriani Faiza

  • 2 1/2 cawan beras basmathi Kohinoor Faiza extra long dibasuh dan ditoskan airnya.
  • 4 – 5 biji Bawang merah saiz sederhana dimayang.
  • 4 ulas bawang putih dimayang.
  • 3 kuntum bunga lawang.
  • 4 biji buah pelaga.
  • 3 helai daun pandan.
  • 1 kiub ayam Knorr.
  • 6 sudu besar susu cair Ideal.
  • Satu penutup pewarna kuning telur.
  • 2 1/2 cawan air.
  • 2 sudu besar minyak sapi Promex.
  • Garam.
  • Daun pudina.

Cara cara Membuat

  1. Panaskan periuk nasi atas dapur gas. Masukkan minyak sapi.
  2. Masukkan bawang putih, bawang merah, bunga lawang dan buah pelaga.
  3. Masukkan kiub ayam.
  4. Masukkan daun pandan. Tumis hingga wangi.
  5. Masukkan beras dan kacau rata, tutup api.
  6. Pindahkan periuk ke dalam acuan elektrik.
  7. Masukkan beras dan air serta garam.
  8. Apabila mendidih masukkan susu cair dan titikkan pewarna secara rawak.

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Pandan Sedap Best and Mudah

Bahan Kuah Beriani

  • Kuah beriani tu aku just panaskan periuk, taruh minyak sikit, masukkan pes, tuangkan 200ml air dan letak ayam. Api kecil. Ayam 3 ketul bahagian tight belah 2. Bila makan nanti sedap je sebab dia menyerap semua pes.

Bahan Salad Sayuran

  • Timun setengah batang.
  • Tomato cherry ikut suka..sebab preparation by Zcat..hehe.
  • Daun ketumbar. Semua bahan2 ni potong dadu. Kemain suka Zcat main potong2 sayur…
  • Lemon jus dari sebiji lemon.
  • Minyak zaitun beberapa titikla…pakai sedap aku je masa buat tu.
  • Gula dan garam.

source : abeginningoflife

Mudah sangat yer resepi nasi beriani faiza ni. Pantas la bonda cuba at home and hidang untuk anak and hubby. Hidang resepi ni saat jamuan makan petang pasti lahap sangat makan nasi beriani faiza ni. Selain tu bonda boleh pulak explore rasa if gemar pedas sila add cili api suai selera or if anak gemar kicap sila add kicap yang sedap and sihat yer. Oke sekian kongsi resepi nasi beriani faiza sedap and mudah lagi menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik lagi mulia 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Briyani Ayam Johor Sedap Ringkas

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.