Resepi Nasi Beriani Ayam Goreng Berempah Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera Bonda and kawan cantik terbiak. Dah berbuat baik apa sahaja hari ni? Smeoga bonda and kawan cantik mnuai berlipat ganda kebaikan yer. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi beriani ayam goreng berempah sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi beriani ayam goreng berempah merupakan resepi ayam yang digoreng guna rempah yang mudah perolehannya kat pasaran. So untuk bonda and kawan cantik yang nak try at home harap sedia bahan bahan seperti resepi bawah ni yer. Lepas semua bahan tersedia bonda and kawan cantik semak cara cara membuat resepi nasi beriani ayam goreng berempah sedap and menyelerakan sangat bawah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Beriani Ayam Goreng Berempah Sedap

Bahan bahan Nasi Beriani Ayam Goreng Berempah 

  • 1~ 2 btg kulit kayu manis
  • 5 kuntum buah pelaga
  • 5 kuntum bunga lawang
  • 3~ 4 biji bwg besar dipotong dadu @ dihiris

Bahan bahan A

  • 1 kg beras basmati ( saya guna beras monghul faiza basmati)
  • 250g myk sapi
  • 1.3 liter air
  • sedikit garam 100 gm badam @ gajus
  • sedikit daun pudina
  • sedikit daun ketumbar
  • 250 ml susu cair

Bahan bahan B

  • 4 bji tomato ( dibelah 4)
  • 6 ulas beg putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)

Bahan bahan C

  • 2 sudu bsr jus oren
  • 2 sudu bsr rempah beriani ( saya guna kan rempah beriani faizah)
  • 2 sudu bsr serbuk cili kering
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 6 tangkai cili hijau dibelah dan dipotong 2
  • 2 ulas kiub ayam@ lembu

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Sotong Sedap Sangat

Cara cara Membuat

  1. Pnskan periuk.Add myk sapi.
  2. Addkan bhn tumisan.Biar naik bau
  3. Setelah naik bau addkan bhn Bhn B.Kacau seketika sehingga naik bau lagi.
  4. Setelah itu addkan Bhn C.Kacau rata.Addkan pula berasGaul sebati dan perlahan2.
  5. Addkan pula air, garam dan susu cair kacau rata.Alihkan periuk nasi keRice Cooker.Biarkan nasi masak
  6. Bila nasi dah masak addkan daun pudina ,gajus dan daun ketumbar.Biarkan nasi masak dan kering dgn sendirinya.
  7. Bila nasi dah masak dan kering kaub balikan nasi perlahan-lahan dan bole lah dihidangkan

Bahan bahan Ayam goreng berempah

  • 1 ekor ayam
  • 3 genggam ketumbar biji
  • 2 genggam jintan manis
  • 2 genggam jintan putih
  • 10 ulas bwg putih
  • 20 ulas bwg merah
  • 3 biji bwg besar
  • 3 sudu teh serbuk kunyit
  • 4 sudu bsr cili kering kisar ( bole diganti dgn serbuk cili kering)
  • 6~7 tangkai daun kari
  • sedikit garam

Cara cara Membuat

  1. Kisar kesemua bhn jgn terlalu hancur .Kemudian perapkan keatas ayam lebihkurang 1~2 jam.
  2. Kemudian bolelah digoreng ayam tadi beserta daun kari tadi…

Bahan bahan Jelantah

  • 1 bji timun diambil bahagian luarnya
  • 1 biji nenas dihiris dadu
  • 4 tangaki cili bsr dihiris
  • 2 bji bwg besar dihiris
  • sedikit garam dan gula

Cara cara Membuat

  1. Gaul kesemua bhn rata.Biarkan 15 minit agar semuanya mesra dan sebati.Kemudian boleh dihidangkan.

source : secuitrasaumiejazz

Sedap terbaik memang resepi Melayu ni. Resepi nasi beriani ayam goreng berempah ni biasa dihidang saat makan petang bersama keluarga terkasih. Or untuk kawan yang nak memikat hari mertua boleh la guna resepi ni. Pasti lahap sangat makan resepi ni. Oke sekian kongsi resepi nasi beriani ayam goreng berempah sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Pandan Best Sedap nya

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.