Resepi Nasi Ayam Sedap Giler lagi Simple

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda cantik and kawan terbaik. Nak masak apa sahaja hari ni? Kalau takde idea boleh la semak resepi yang nak saya kongsikan ni. Iaitu resepi nasi ayam sedap giler lagi simple and menyelerakan sangat. Resepi nasi ayam sedap giler merupakan resepi nasi dan resepi ayam but masak seperti cara cara kat bawah sehingga sangat lazat and sedap. So kalau bonda nak try sila sedia bahan bahan yang diperlukan seperti bawah ni yer. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi ayam sedap giler lagi simple and menyelerakan sangat ni.

Resepi Nasi Ayam Sedap Giler lagi Simple

Bahan bahan Nasi Ayam Sedap Giler

  • 3 pot beras (untuk keluarga kecilku)
  • basuh beras bersih-bersih dan toskan
  • lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
  • 3 sudu majerin
  • (bahan tumbuk)
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara cara Membuat

  1. Awal mula bonda cantik on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang..
  2. Masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan
  3. kacau rata-rata hingga wangi.. membunuh ok bau dia time ni.. hahah..
  4. Kemudian masukkan sup dari rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik.. kurang tak pe.. Ok!!
  5. Nasi ayam sedap giler sedia dihidang!!!! kalau sup tak cukup, pepandailah korang tambah air biasa ke apa..

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Kelantan Sedap Best

Bahan bahan Sup

  • potongan ayam
  • 4 biji bawang putih – bahan tumbuk
  • 2 biji bawang merah – bahan tumbuk
  • 2 inci halia – bahan tumbuk
  • 1 kiub ayam
  • daun sup
  • daun bawang
  • bawang goreng

Cara cara Membuat

  1. Bonda tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam..
  2. Bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam..
  3. Campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan 😉

Bahan bahan Perap Ayam

  • sos tiram
  • kicap cair
  • kicap manis
  • madu
  • 3-4 titik minyak bijan

Cara cara Membuat

  1. Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam

Bahan bahan Kuah Lada

  • 4-5 lada hidup (merah)
  • 1 biji bawang putih
  • sedikit gula
  • sedikit garam
  • 1/2 sudu kecil cuka
  • 2 sudu makan cili sos

Cara cara Membuat

  1. blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)

Bahan Bahan Kuag Kicap

  • Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis..

source : kasihaleeya

Hurm memang sedap best resepi nasi ayam sedap giler ni. Selain tu mudah pulak cara membuat nya. So Bonda cantik try at home yer. Resepi ni elok sangat dihidang saat jamuan makan petang bersama family. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam sedap giler lagi simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba Bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Kerabu Ayam Bakar Sedap Sangat Menyelerakan

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.