Resepi Nasi Ayam Penyet Wong Solo Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan sehati. Semoga kawan sume kat sini healthy always and peroleh rezeki berganda and berkah selalu. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi ayam penyet wong solo sedap and menyelerakan. Kawan kat sini ada tak yang gemar resepi ni. Kalau ada must try at home yer. Bahan utama resepi ni ialah ayam, sambal nasi and kicap and etc. Kalau nak semak bahan lengkap kat bawah yer. And kalau kawan nak try at home sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi ayam penyet wong solo sedap and menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Ayam Penyet Wong Solo Sedap Best

Resepi Nasi Ayam Penyet Wong Solo

Bahan Ayam

  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • 1/2 sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1/2 sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • 1/2 sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng

Bahan Sambal

  • Segenggam cili padi merah
  • 3 ulas bawang putih
  • tepung jagung secukup rasa
  • 2 sudu minyak masak

Bahan Nasi

  • 2 pot beras rendam selama 2 jam
  • Sehelai daun pandan

Bahan Sambal Terung

  • 3 biji cili merah*
  • segenggam ikan bilis*
  • tomato*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci belacan*
  • 2 sudu besar cili kisar
  • air asam jawa
  • kicap
  • garam dan gula secukup rasa
  • terung panjang (belah 4, potong senget2)
  • minyak masak 4 sudu

Bahan sambal kicap

  • cili padi segenggam
  • 3 ulas bawang putih
  • kicap ABC saus manis

Bahan Lain- Lain

  • tempe (potong kecik2)
  • tauhu (kalau yg tebal tu, bahagi dua then potong segitiga.. so dapat 4)
  • daun salad
  • timun

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Korea Best Sedap nya

Cara cara Membuat

Untuk ayam

  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini
  3. Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.
  4. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Nasi

  1. Kukus nasi dlm loyang wat kek yg bulat tu.. kalau ade mangkuk kecik2 yg peniaga nasi kukus wat tu lagi bagus..
  2. Letak daun pandan dalam air kukusan.

Untuk Sambal

  1. Tumbuk bawang putih sampai lumat… lepas tu masukkan cili padi.. tumbuk jugak tapi takyah lumat sangat…
  2. Panaskan minyak..
  3. Masukkan bahan yang dah tumbuk tadi..
  4. Masukkan air tepung jagung (tepung jagung tu sikit je.tak perlu banyak sangat, nanti jadi cam gam)
  5. Kacau2 and angkat.. xyah buh garam

Untuk Sambal terung

  1. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak
  3. Masukkan bahan yang dah ditumbuk.. kacau2
  4. Masukkan cili kisar.. masak sampai pecah minyak..
  5. Taruk air asam jawa, garam, gula kicap..
  6. Campurkan dengan terung yang dh digoreng

Untuk sambal Kicap

  1. Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
  2. Tuangkan kicap abc.. (jgn bnyk sgt.. nanti cair.. kicap wong solo kan pekat.. kalau tercair, tambah balik bwg putih ngn cili padi biar balance balik)

source : aglersyaz

Mudah sangat yer cara membuat resepi nasi ayam penyet wong solo ni. Pantas dicuba lagi sedap pulak. Saya yakin kawan bisa buat resepi ni at home. Hidang untuk keluarga terkasih saat jamuan makan petang or makan pagi. Pasti lahap sangat makan tu your family. But at Melayu pon ada resepi nasi ayam penyet yang sedap iaitu resepi ayam penyet sheila rusly and resepi ayam penyet azie kitchen. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam penyet wong solo sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk kawan and selamat mencube kawan terbaik nan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.