Resepi Nasi Ayam Hainan Roasted Sedap Terbaik

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera rakan cantik lagi terbaik. Semoga rakan sume healthy always and berjawa di setiap activity. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi nasi ayam hainan roasted sedap and simple. Resepi nasi ayam haianan roasted ialah resepi yang bahan utama iaitu ayam and bahan lain seperti bawang putih, halia and pari ayam maggi. Pasti la sedap and menyeleraka resepi ni. So rakan try at home yer. Sila rakan semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas sume bahan tersedia rakan semak cara cara membuat resepi nasi ayam hainan roasted sedap and simple ni.

Resepi Nasi Ayam Hainan Roasted Sedap Terbaik

Resepi Nasi Ayam Hainan Roasted

Bahan A ~ Ayam

  • 1 ekor ayam – saya guna 2 ketul sayap n leher ayam
  • 3 biji bawang putih dicincang halus atau diblender
  • 1/2 buku halia saiz sederhana ~ dipotong nipis
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • sedikit garam

Cara cara Membuat Ayam

  1. Aku letak jer semua bahan sekali lepas tu rebus sampai mendidih. Sempoi…

Bahan B ~ Nasi

  • 2 cawan beras biasa atau beras jasmine ~ kuantiti beras ikut isi rumah
  • 2 sudu besar minyak – aku guna minyak sapi
  • 2 biji bawang putih
  • 2 inci halia ~ dihiris nipis
  • 1 sudu besar minyak bijan – aku tak guna minyak bijan sebab takde
  • 2 helai daun pandan ~ disimpul (ni pun takde, rumah bujang katakan)
  • Rempah tumis 4 sekawan ~ saya tambah (aku pun guna rempah tumis ni)
  • secubit garam

Cara cara Membuat Nasi

  1. Beras di cuci bersih – air basuhan beras yang pertama boleh digunakan untuk mencuci ayam (aku dah basuh beras awal-awal tadi)
  2. Masukkan beras dalam periuk nasi bersama daun pandan
  3. Ketepikan
  4. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis
  5. Masukkan bawang putih, halia, and masak hingga agak garing
  6. Bahan ni ksaya bahagi 2
  7. separuh bahan tumis digunakan untuk masak nasi
  8. separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam nanti,
  9. Setelah di keluarkan separuh bahan tumis untuk sup,
  10. Masukkan separuh air rebusan ayam tadi ke dalam periuk
  11. Masak sekejap hingga didih
  12. Kemudian ksaya curahkan dalam periuk nasi
  13. masak nasi seperti biasa

Bahan C ~ Sup

  • 1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
  • 1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
  • daun sup
  • *Carrot – optional
  • *1 sup bunjut – optional
  • Secubit garam

Cara cara Membuat Sup

  1. Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih
  2. Masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi,
  3. Rasakan garamnya.
  4. Akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api.

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Thai Sedap Best

Bahan D ~ Sambal Lada

  • 1 biji capcicum merah ~ saya letak 5 biji cili merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3/4 buku halia saiz sederhana ~ agak2
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
  • 1 sudu besar cuka makan
  • Resepi sos aku sangat sempoi. (Resepi aku) – nak cepat
  • 3 biji bawang putih – ditumbuk hancur
  • 3 sudu besar sos cili Thai
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar perahan lemon.
  • ½ cawan air panas

Cara cara Membuat Sambal Lada

  1. Masak semua bahan di atas hingga kuah sos pekat.

source : mytravelmyfood

Hurm mudah sangat yer resepi nasi ayam hainan roasted ni. Saat dah siap semuarakan platting nasi bersama ayam and bahan sayur lain seperti tomato and timun. Pasti kick sangat resepi ni sedapnya. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam hainan roasted sedap and simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube rakan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Ayam Buttermilk Sedap Sangat and Simple

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.