Resepi Nasi Ayam Hainan Kukus Sedap Sangat

bkongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and slaam sejahtera bonda cantik and terbaik. Semoga kelak anak bonda menjadi apa yang ia cita cita kan. Aamiin. Jumpa kembali dengan saya untuk berkongsi resepi nasi ayam hainan kukus sedap and sangat menyelerakan. Resepi nasi ayam hainan kukus merupakan resepi nasi yang dihidang bersama ayam hainan and pasti laa ada bahan hiasan lain yang menyelerakan pulak. Kawan kat sini pasti dah know resepi ni kerana pandai masak semua nya. Oleh itu saya mohon kalau ada salah resepi ni harap maklum. Untuk bonda cantik yang nak cuba resepi nasi ayam hainan kukus ni sila sedia bahan yang diperlukan seperti bawang putih, halia and marjerin. Lepas tu semak cara cara membuat resepi nasi ayam hainan kukus sedap and mudah lagi menyelerakan ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Ayam Hainan Kukus Sedap Sangat

Bahan-bahan Nasi Ayam Hainan Kukus

  • 1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka dan dikelar2 sikit
  • 6 ulas bawang putih *
  • 4 in halia
  • 2 sudu marjerin
  • 3 cawan beras basmathi
  • 1/4 sudu teh minyak bijan

Cara-cara Membuat

  1. Awal mula beras direndam sementara menyiapkan bahan2 lain.
  2. Panaskan 1 – 1 1/2 liter air dalam periuk.
  3. Halia dibahagi 2, separuh dimesin bersama dgn bawang putih dan diketepikan. Seperuh lagi diketuk2 dan masukkan dalam air yg direbus tadi.
  4. Campurkan 1/4 drp bahan mesin ke dalam air rebusan. Bila air dah mendidih, baru masukkan ayam.
  5. Renehkan 15 minit.
  6. Panaskan periuk (kalau boleh non stick, supaya tak melekat), masukkan marjerin dan tumiskan 1/2 bahan mesin tadi hingga kekuningan dan naik bau.
  7. Masukkan 4 cawan air rebusan ayam tadi dan biarkan mendidih.
  8. Bila dah mendidih baru masukkan beras yg direndam tadi (yg telah ditoskan). Biarkan ia masak hingga kering air.
  9. Sementara itu, panaskan kukusan.
  10. Keluarkan ayam drp air rebusan, perapkan dgn baki bahan mesin + garam.
  11. Bila air nasi sudah kering, pindahkan nasi ke dalam kukusan dan letakkan ayam yg diperap diatas nasi. Tutup dan kukus selama 20 minit lagi atau hingga nasi masak sepenuhnya.
  12. Titiskan minyak bijan.
  13. Nasi ayam haianan kukus sedia dihidang.

Bahan Sos Cili

  • 3 biji Cili merah, 10 biji cili padi, 1/2 biji tomato, sehiris halia, 1 – 2 ulas bawang putih, gula garam dan cuka.
  • Blend dgn sedikit air.

source : himpunanresepibonda

Hurm sedap and sangat menyelerakan yer resepi nasi ayam hainan kukus ni. Oleh itu bonda cantik try at home yer. Selain sedap bahan resepi ni pon mudah perolehannya kat pasar. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam hainan kukus ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba bonda cantik 😀

Resepi lain :

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.