Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style Best Sedap nya

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan cantik. Dont forget to tebar senyuman antar sesama yer. Kerana hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Kawan cantik nask masak apa hari ni? Boleh la semak resepi bawah ni sebentar sahaja. Iaitu resepi nasi ayam hainan chinese style sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi ayam hainan chinese style ni dah famous tak hanya in Melayu but in the world. Resepi ni merupakan varian resepi ayam yang direbus and dihidang bersama nasi putih. Pasti da secret resepi nya supaya semakin sedap and menyelerakan. So kalau Kawan cantik nak buat semak sahaja bahan bahan and cara cara membuat resepi nasi ayam hainan chinese style bawah ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style Best Sedap nya

Bahan bahan Nasi Ayam Hainan Chinese Style

Bahan A ( Ayam )

  • Satu ekor ayam
  • Tiga biji bawang putih dicincang halus atau ketuk
  • Setengah buku halia saiz sederhana ( dipotong nipis)
  • Satu kiub pati ayam maggi
  • Garam sikit

Bahan B ( Sambal lada)

  • Satu biji capcicum merah ( boleh gantikan dengan lada merah)
  • Dua biji bawang putih
  • Setengah biji bawang besar
  • Halia sikit ( agak-agak sahaja )
  • Satu sudu kecil minyak bijan
  • Satu sudu besar gula
  • Dua sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
  • Satu sudu besar cuka makan

Bahan C ( Nasi Ayam )

  • Empat cawan beras biasa atau beras jasmine ( kuantiti beras ikut suka )
  • Dua sudu besar minyak
  • Dua biji bawang putih
  • Dua inci halia ( hiris )
  • Dua sudu besar minyak bijan
  • Daun pandan ( nak letak boleh, tak nak letak pun boleh )

Bahan D ( Sup Ayam)

  • Setengah bahagian air rebusan ayam tadi
  • Setengah bahagian bahan tumis nasi ayam
  • Daun sup

Bahan E

  • Timun
  • Salad
  • Tomato

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Kerabu Thai Simple and Sedap

Cara cara Membuat Masak Nasi Ayam Hainan Chinese Style

Bahan A

  1. Masukkan ayam seekor ke dalam periuk bersama air sampai ayam tenggelam. Masukkan semua bahan A dan rebus hingga masak. Angkat ayam dan asingkan seketika.
  2. Air rebusan jangan buang, bahagikan kepada dua bahagian untuk digunakan semasa membuat sup dan nasi sekejap lagi.
  3. Bila nak makan, baru potong ayam dan letakkan kicap cair, renjiskan minyak bijan dan hirisan daun sup.

Bahan B

  1. Kisar semua bahan B dan masak sampai agak pekat.

Bahan C

  1. Bagi sup dan nasi pula. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga agak garing
  2. Cedok separuh bahan tumis tersebut dan curah dalam ke dalam periuk nasi ayam.
  3. Simpan separuh untuk guna buat sup ayam nanti,
  4. Masukkan separuh air rebusan ayam tadi
  5. Masak nasi macam biasa serta masukkan juga sedikit minyak bijan

Bahan D

  1. Pada periuk lain masak sup ayam sampai mendidih
  2. Masukkan separuh bahagian bahan tumis tadi
  3. Masukkan pula daun sup dan tutup api dapur.
  4. Nasi ayam hainan chinese style hasil air tangan anda sendiri sudah siap. Hiaskan dengan hirisan timun, tomato dan salad untuk memeriahkan lagi hidangan.

source : cararesepi

Sedap sangat resepi ni. Pantas la famous in the world. Untuk kawan cantik yang baru belajar resepi seperti saya tak usah hilang percaya diri. Buat sahaja seperti resepi diatas. Pasti hasil nak mengikuti usaha. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam hainan chinese style sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencuba 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Beriani Pakistan So Delicious

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.